Köyhyyden vähentämisestä uuden eurooppalaisen talouspolitiikan johtotähti

Kari Uotila

blogiinpallot

Kari Uotila 4Pelastakaa Lapset ry:n tuore raportti osoittaa, että Suomessa noin 15 % ja EU:ssa peräti 28 % lapsista elää köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen vaarassa. Luvut pysäyttävät. Köyhyys tarkoittaa rahan, ruoan, vaatteiden tai kunnollisten asuinolosuhteiden puuttumista. Se tarkoittaa myös harrastusmahdollisuuksien kaventumista ja ulkopuolelle jäämistä monella tavoin. Köyhyys vaikuttaa lapsen kaverisuhteisiin ja minäkuvaan, kasvuun omaksi itseksi.

Euroopan talouskriisiä on lähdetty ratkomaan tiukan kuripolitiikan avulla. Tämä tie on osoittautunut vääräksi. Tiukka talouskuri on kurjistanut lapsiperheiden tilannetta kriisimaissa järkyttävällä tavalla. Lisääntyneen työttömyyden lisäksi perusturvaa on leikattu ja palveluita karsittu kovalla kädellä monessa maassa. Tilanne on kestämätön, vauraana pidetyssä Euroopassamme on jo 27 miljoonaa puutteellisissa oloissa elävää lasta.

Lapsiköyhyysraportin luvut eivät näytä hallituspuolueita hetkauttavan, sillä kehyspäätöksellään Suomenkin hallitus lähti mukaan lapsiperheiden kurjistamiseen. Vasemmistoliitto ei voinut hyväksyä perusturvasta ja lapsilisistä leikkaamista, ja tämän vuoksi meille näytettiin ovea hallituksesta.

Ihmettelen eikö 90-luvun leikkausten seurauksista ole opittu mitään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan lapsiperheiltä leikkaava ja palveluja kurjistava 90-luvun lamapolitiikka vaikutti lama-ajan lapsiin muun muassa näin:

  • Vuonna 1987 Suomessa syntyneistä joka viides on saanut psykiatrista erikoissairaanhoitoa tai lääkitystä mielenterveysongelmiinsa.
  • Peruskoulun jälkeinen tutkinto puuttuu noin 18 prosentilta.
  • Toimeentulotukeen on joutunut turvautumaan 23 prosenttia.
  • 26 prosentilla on merkintä poliisin tai oikeuslaitoksen rekisterissä.
  • Huostaan otettuna tai kodin ulkopuolelle sijoitettuna on ollut 3 prosenttia ikäluokasta.

Tätäkö todella halutaan? Lapsilisän reaaliarvo on jo nyt alempi kuin 20 vuotta sitten. Sen leikkaaminen on kohtuutonta. Lapsilta otetaan myös perusopetuksesta säästämällä. Työssäkäyviin lapsiperheisiin kohdistuvat myös muun muassa polttoaineveron sekä kiinteistöveron nosto ja työmatkakulujen verovähennyksen leikkaaminen. Työttömyydestä kärsivien lapsiperheiden tilanne puolestaan heikkenee entisestään, kun työttömyysturvaa leikataan.

Lapsilta ja köyhiltä leikkaaminen on väärin. Se on myös järjetöntä, sillä pienituloisten ostovoiman heikentäminen ei todellakaan tue talouskasvua. Kestävää kasvua ja työllisyyden paranemista ei synny eriarvoisuutta lisäämällä. Juuri eriarvoistamisesta on kyse, kun tehdään päätöksiä, joiden myötä yhä useampi lapsi kärsii köyhyydestä.

PeLan raportti osoitti, että tehokkaimmin lasten köyhyyttä vähennetään oikeanlaisilla tulonsiirroilla ja vanhempien työllisyystilannetta parantamalla. Nämä sekä hyvät peruspalvelut ovat lasten hyvinvoinnin perusta. Siksi niin Suomessa kuin EU-tasollakin täytyy yksinkertaisesti kääntää talouspolitiikan suunta. Talouskriisiä ei ratkaista kurjistamispolitiikalla, vaan työllisyyttä ja pienituloisten ostovoimaa parantamalla. Köyhyyden vähentämisen on oltava uuden eurooppalaisen talouspolitiikan johtotähti.

Kari Uotila on Vasemmistoliiton kansanedustaja ja eurovaaliehdokas

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.