Maahanmuuttajilla on oikeus perhe-elämään

Timo Keskitalo

blogiinpallot

Maahanmuuttajien perheidenhajoittamispolitiikkaa pitää muuttaa. Omassa kokemuspiirissäni olen törmännyt lukuisiin perheidenvastaisiin käytänteisiin. Tässä muutamia kokemuksia elämästä Suomessa.

– Hyvä ystäväni sai perheelleen maastapoistamispäätöksen. Koska hänen vaimonsa oli eri maasta kuin hän itse, puolisot päätettiin karkottaa eri maihin. Heidän lapsensa karkotettiin äidin mukana. Vaimo ja lapsi karkotettiin ensin. Ennen kuin ystäväni ehdittiin karkottaa, hänen tapauksensa tuli uudelleen harkittavaksi. Nyt hän elää Suomessa ilman vaimoa ja lastaan.

– Perhe tuli Suomeen ja perheen vanhemmat saivat poliittisin perustein turvapaikan. Perheen lapset eivät ole saaneet turvapaikkaa ja siitä syystä tyttäret karkotetaan maasta yksi kerrallaan heidän täyttäessään 18 vuotta. Perheen kulttuurissa tytär on vielä lapsi ja vanhempien suojeluksessa 18-vuotiaana. Tyttäret lähetetään avuttomina vieraaseen kolmanteen maahan elämään kadulla.

– Suomalaisen ystäväperheen tytär meni naimisiin ulkomailla. Pariskunnan piti muuttaa Suomeen. Aviomies ei kuitenkaan saanut viisumia tulla Suomeen. Vaimo tuli yksin Suomeen taistelemaan miehen puolesta. Selvisi että viranomaiset eivät uskoneet heidän olevan oikeasti naimisissa. Vaimo matkusti takaisin miehen luo. Vasta kun heille syntyi yhteinen lapsi, Suomen viranomaiset alkoivat uskoa heidän olevan oikeasti avioliitossa.

– Parin vuoden vankilatuomion jälkeen maahanmuuttaja normaalisti karkotetaan maasta. Tämä on mielestäni ihan perusteltua, mutta kun henkilöllä on puoliso ja lapsia Suomessa, karkoitusrangaistuksesta kärsivät myös perheenjäsenet.

– Kun maahanmuuttaja on saanut maassaololuvan, hänellä on tietyin edellytyksin oikeus tuoda perheensä Suomeen. Tämä oikeus on sidottu tulotasoon. Tulorajat ovat niin korkeat että tavallisessa työssä oleva ei voi tuoda puolisoaan ja lapsiaan Suomeen. Minä en ole koskaan eläessäni tienannut niin paljon että olisin saanut näillä säännöillä lapseni Suomeen. Olen kuitenkin keskituloinen.

– Muutama vuosi sitten perhe tuli hakemaan turvapaikkaa Suomessa. Ennen kuin lopullinen päätös tuli, poliisi ehti poistaa vanhemmat maasta. Muutama päivä karkotuksen jälkeen tuli oikeuden päätös, joka olisi antanut perheelle oikeuden maassaoloon. Se oli kuitenkin myöhäistä, koska vanhemmat oli jo poistettu maasta. Lapsi jäi siinä vaiheessa Suomeen. Vanhempien karkotukseen kuului kuitenkin kielto tulla Suomeen tietyn ajan sisällä. Tällä välin perheen isä on ehtinyt kuolla. Nyt perheen äiti on noiden vuosien kuluttua tullut Suomeen poikansa luokse ja hakee uudelleen lupaa maassaoloon ainoan omaisensa luokse.

Timo Keskitalo on pastori ja Kristillisdemokraattien eurovaaliehdokas

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.