Rakennetaan solidaarista Eurooppaa, ei linnaketta

 Saara Ilvessalo

blogiinpallot

saara ilvessalo Vapaa liikkuvuus on EU:n perusoikeus, jota suomalaisetkin pitävät yhtenä unionin suurimmista saavutuksista. Näkökulmaa on kuitenkin syytä myös laajentaa. Euroopan rajoilla kuolee jatkuvasti ihmisiä, jotka haluaisivat tulla unioniin työn, rakkauden tai turvan perässä. Emme voi rakentaa EU:sta linnaketta.

The United Nations High Commissioner for Refugees (UN- HCR) arvioi että vuonna 2013 maailmassa oli melkein 40 miljoonaa ihmistä vailla oikeaa kotimaata, ja puolet näistä olivat pakolaisina maansa ulkopuolella. YK arvioi että vuosittain 200 000 näistä pakolaisista tarvitsee pikaisesti sijoitusta, mutta vain puolet heistä löytävät uuden kodin. Vielä huolestuttavampaa on, että vain 4 500 löytävät paikkansa Euroopan unionista – Sama luku USA:ssa on 80 000 joka vuosi.

Tuhannet ihmiset kuolevat Euroopan rajoille joka vuosi. Tämä johtuu rajojen jatkuvasti tiukemmasta kontrollista ja siitä, että Euroopan unioniin on vain rajallisesti keinoja päästä laillisesti.

Euroopan unionilla on velvollisuus taata ihmisten oikeus etsiä turvaa. Meidän pitää rakentaa kunnollinen pakolaisjärjestelmä. Euroopan unionin jäsenvaltioiden operatiivisesta ulkorajayhteistyöstä huolehtiva virasto FRONTEX on tähän väärä taho huolehtimaan maahanmuuttopolitiikasta. Tällä hetkellä jäsenmaat rikkovat ihmisoikeuksia rajapolitiikallaan.

Sekä jäsenmaiden että Euroopan unionin täytyy koordinoida maahanmuuttoa paremmin ja panostaa enemmän siihen, että mantereellemme voi tulla laillisia ja turvallisia reittejä pitkin esimerkiksi humanitääristen viisumien avulla. Nykyisistä säännöistä, joiden mukaan turvapaikkaa voi hakea vain ensimmäisestä maasta johon saapuu, täytyy päästä eroon. Sekä kauppapolitiikassa että kehitysavussa täytyy poistaa syitä, jotka pakottavat ihmisiä lähtemään kotimaastaa vastentahtoisesti.

EU:n maahanmuuttopolitiikan tulee olla inhimillistä – Solidaarisuuden täytyy yltää myös omien rajojemme ulkopuolelle ja ongelma-alueille. Lisäksi vanheneva Eurooppa tarvitsee maahanmuuttajia ja tuevaisuuden osaajia pärjätäkseen globaalisti.

Saara Ilvessalo on Vihreiden eurovaaliehdokas

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.