Hengenpelastaja nimeltään EU

blogiinpallot

Seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia. Oikeudet laadukkaisiin seksuaaliterveyspalveluihin ja seksuaalikasvatukseen sekä seksuaaliselta kaltoinkohtelulta suojassa pysymiseen tulisivat olla itsearvoisia kaikille.

Näin ei kuitenkaan ole. Erot oikeuksien toteutumisessa ovat valtavia maita tai maanosia toisiinsa verratessa. Seksuaalioikeuksien toteutumattomuus aiheuttaa suurta inhimillistä hätää ympäri maailman. Oikeudet eivät toteudu täysin edes EU:ssa.

Räikein esimerkki eriarvoisuudesta liittyy naisen mahdollisuuteen saada turvallinen raskaudenkeskeytys. Kolmessa EU-maassa abortti on kielletty ja monessa muussa sen saaminen on tehty vaikeaksi erilaisten sääntelyesteiden takia. Tämä ajaa naisia hakemaan apua vaarallisin keinoin; puoskariabortit ovat edelleen tätä päivää osassa EU-maita, samoin palvelun perässä maasta toiseen matkustaminen.

Ongelma on äärimmäisen vakava. Koko maailmassa joka vuosi 46 miljoonaa naista päättää keskeyttää raskautensa. 21 miljoonaa heistä joutuu tekemään vaikean ratkaisunsa maassa, jossa abortti on lailla kielletty. 47 000 näistä naisista kuolee joka vuosi.

Laittomien aborttien aiheuttamat kohtalot kuvaavat seksuaalioikeuksien puutteen noidankehää. Ehkäisymenetelmien ja tiedon puute lisäävät suunnittelemattomien raskauksien riskiä, joka on keskeinen syy jättää koulu kesken. Kouluttamattomat tytöt taas ovat alttiimpia seksuaaliselle syrjinnälle, väkivallalle ja hyväksikäytölle, kuten lapsiavioliitoille.

Euroopan unioni on avun määrässä mitattuna merkittävin kehitysyhteistyöntekijä maailmassa. Näin täytyy olla jatkossakin. EU vaikuttaa politiikallaan maailman kehitystavoitteisiin esimerkiksi YK:ssa ja toisaalta EU konkreettisesti rahoittaa kehitysyhteistyöprojekteja eri puolella maailmaa. Ei ole yhdentekevää mitä EU seksuaalioikeuksista papereissaan lausuu ja kuinka paljon rahaa annetaan seksuaaliterveyden ja – oikeuksien kohentamiseen ja tyttöjen koulutukseen. Kehitysyhteistyöllä vaikutetaan seksuaaliterveyden ja seksuaalioikeuksien tilaan koko maailmassa. EU on todellinen hengenpelastaja.

Seksuaalioikeuksiin panostaminen on tehokas tapa parantaa maailmaa. Koulutus on reitti kohti tasa-arvoa ja seksuaalikasvatus sekä ehkäisymenetelmien saatavuus ovat mahdollisuus tasata seksuaaliterveyseroja. Seksuaalikasvatuksen pitää olla kokonaisvaltaista, eli sen tulee antaa nuorille tukea kaikilla seksuaalikehityksen osa-alueilla; tukea tunteiden hallintaan, ihmissuhteisiin, tiedollisen päätösten tekoon, arvojen ja asenteiden tutkintaan. Pohjana tälle voivat olla WHO:n ja BZga:n kasaamat yhteiseurooppalaiset seksuaalikasvatuksen standardit.

Kaikilla ihmisillä tulee olla oikeus tietoon, seksuaaliterveyspalveluihin ja raskauden ehkäisyyn niin halutessaan. Niin EU:ssa kuin sen ulkopuolella.

Kirjoittajat ovat vaikuttamistoiminnan koordinaattori Riikka Kaukoranta Väestöliiton Kansainvälisen kehityksen yksiköstä ja asiantuntijalääkäri Miila Halonen Väestöliiton Nuorten seksuaaliterveyden osaamiskeskuksesta

Väestöliiton EU-vaaliteesit: Seksuaalikasvatus ja seksuaalioikeudet on turvattava kaikille

–  Seksuaaliopetusta tulee antaa kouluissa niin pojille kuin tytöille.

–  Perhesuunnittelupalveluja ja ehkäisyvälineitä on oltava tarjolla kaikille ja naisilla on oltava mahdollisuus lailliseen ja turvalliseen raskaudenkeskeytykseen.

–  EU:n pitää kohdentaa kehitysyhteistyön määrärahoista riittävän määrä seksuaalioikeuksien toteuttamiseen ja nuorten naisten ja tyttöjen koulutuksen edistämiseen

2 kommenttia artikkeliin ”Hengenpelastaja nimeltään EU

  1. Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Miten voin tietää, ketkä eurovaalehdokkaista allekirjoittavat nuo Väestöliiton teesit?

    Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.