Järki ja tunteet

Turisteja, ja helsinkiläisiäkin, käsketään pitämään kasseistaan kiinni Kolmen sepän patsaalla. Varoittaminen on oikein ja kohteliasta, jopa järkevää. Lapsille, joskus aikuisillekin, pitää kertoa, että polkupyörää ei jätetä lukitsematta. Ei se kylläkään muuta sitä tosiasiaa, että varas on varas, ja että varastaminen on väärin. Mutta turisti on ajattelematon, ei siis käytä järkeään, jos ei pidä kassistaan kiinni. Niin on myös polkupyörän omistaja, jos ei lukitse pyöräänsä.

Ajattelu erottaa ihmisen eläimestä. Kyllä eläinkin ajattelee, mutta ihmisellä on järkeä. Sen avulla me pystymme pohtimaan asioita ja tekemään päätelmiä. Onko joku asia oikein tai väärin? Mitä yleensä tapahtuu, kun toimin tuolla tavalla? Jos toiminkin tällä tavalla, en tee samaa virhettä kuin ystäväni teki. Järki auttaa meitä tekemään itsellemme, vähän muillekin, tärkeitä valintoja.

Tunteet ovat järjen työkalu. Ne ovat muutenkin mukavia, saavat elämään väriä ja vaihtelua. Usein ne myös tekevät meistä erilaisia kuin muut, yhdessä temperamentin kanssa. Mutta pääasiassa tunteet ovat olemassa siksi, että ne kertovat meille siitä, miten meidän kannattaa suhtautua ympärillä olevaan, sekä ihmisiin että asioihin.

Pelko on yksi niistä tunteista, joiden takia me ihmiset olemme kehittyneet ja kehittäneet monenlaisia elämää helpottavia asioita. Pystymme suojelemaan itseämme ja toisiamme, ja myös valvomaan oikeuksiamme. Ei tarvitse jatkuvasti pelätä aktiivisesti eli olla hälytystilassa, kun asioista on sovittu. Voimme luottaa ihmisiin ja välillä jopa rentoutua.

Eläimen kokiessa pelkoa se saa aivoilta käskyn vaistonvaraiseen reaktioon; joko lähdet karkuun tai taistelet. No, toki jotkut eläimet pelon voimasta jähmettyvät paikoilleen tai näyttelevät kuollutta. Eläimellä ei ole aikaa ajatella asiaa ja seuraavaan samankaltaiseen tapahtumaan se ei pysty varautumaan.

Mutta meillä ihmisillä on aikaa.

Jotkut pohtivat asioita kavereiden kanssa. Mitä pitäisi tehdä, kun jostakusta tuntuu joltain. Miten muuttaa maailmaa, kun joku ihmisryhmä kokee vääryyttä, se tuntuu niin pahalta. Miten ohjaan lastani tässä pelottavassa maailmassa.

Jotkut ihmiset pohtivat asioita työkseen. Siitä maksetaan heille palkkaa. He ovat opiskelleet työtään varten tietoja. Tärkeistä asioista tehdään tutkimustakin. Eli vaikka ollaan liikkeellä tunnepohjalta, vaikka pelon tunteen tutkimisessa, järkeistetään asia, sen mahdollisuudet ja monimuotoisuudet. Ja kerrotaan sitten muille tuloksista, johtopäätöksistä ja suosituksista.

Kun pelkoa ajattelee osana ihmisen elämää, tulee helposti mieleen, että kenenkään pitäisi joutua pelkäämään. Mutta asia ilmaantuukin nopeasti paradoksina. Jos et pelkää, olet kohta kuollut, vammautunut tai ainakin ryöstetty. Jos et pelkää, joudut tilanteisiin, mistä on hankala perääntyä. Saatat tehdä asioita, joihin et ole valmistautunut riittävän hyvin ja asiat menevät pieleen, vastoin sopimuksia ja suunnitelmia. Vähättelet pelkoasi ja rohkaiset itseäsi tekemään jotain, mistä voi koitua vahinkoa tai vammoja. Pelko voikin yhtäkkiä olla asia, mitä et halua ajatella, kun luvassa on jotain kiinnostavaa ja kivaa.

Alkoholi, esimerkiksi, on aivoihin kemiallisesti vaikuttava aine, mikä heikentää järjen käyttöä. On kiva olla kännissä ja tehdä asioita, jotka saattavat tuntua jopa mukavammilta kuin selvin päin. Joskus tulee tehtyä asioita, joita ei olisi tehnyt selvänä. Poliitikon sanoin ”en koskaan selvin päin ajaisi autoa kännissä”.

Järjen käytöllä voi helpottaa pärjäämistä tunteiden kanssa. Kun on miettinyt etukäteen, mitä missäkin tunne- ja olotilassaan tekee, eivät tunteet pääse yllättämään. Näin pystyy hallitsemaan elämäänsä. Ainakin sen verran, ettei tule tehtyä mitään järjetöntä.

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.