Yoda: ”Pelko johtaa vihaan, viha johtaa raivoon, raivo johtaa kärsimykseen”

Yoda-Fear-is-the-path-to-the-dark-side

Jos olet joskus ollut eksyksissä, tiedät, että eksyttäessä etsitään tuttuja maamerkkiä maastosta tai ystävällisiä kasvoja väkijoukosta. Ja kun tutun polun tai kadunkulman vihdoin löytää, kun näkee ystävälliset kasvot, ihmisen, jolta saa apua, rauhoittuu hätääntynyt mieli – nyt on suunta mihin kulkea, joku joka neuvoo tien ja joka askeleella huomaat olevasi lähempänä kotia, turvallisessa, ystävällisessä ympäristössä. Pelko häviää, energia virtaa ja askeleet kevenevät.

Kaikki me joudumme joskus sietämään pelkoa, mutta jatkuva pelon kanssa eläminen on valtavan kuluttavaa.

Kohtaan työssäni paljon maahan muuttaneita aikuisia ja heidän Suomessa tai muualla syntyneitä lapsiaan. Kohtaan työssäni myös paljon pelkoja. Kotoutuvien ihmisten menneisyyteen liittyviä pelkoja, mutta myös nykyhetkeen ja tulevaisuuteen liittyviä pelkoja.

Kun on onnistuttu pääsemään entisen ympäristön aiheuttamista peloista – on muutettu Suomeen – kaikenhan pitäisi olla hyvin? Enää ei ole syytä pelätä sotilaita eikä väkivaltaa, ei nälkää, ei köyhyyttä, ei yksinäisyyttä eikä koulutuksen puutetta.

Mutta monet kohtaamani ihmiset pelkäävät edelleen. Pelko vain on muuttanut muotoaan. Vaikka aiempi uhka onkin poistunut, sen tilalle on tullut uudenlainan turvattomuus, epävarmuus ja kauhu. Pelko on asettunut muuttaneen mieleen, käynyt taloksi muuttaneen kotiin.

Turvapaikkaprosessissa on jatkuvasti läsnä pelko siitä, saako jäädä vai joutuuko lähtemään. Jos saa jäädä, vähintäänkin maailmalle jääneiden perheenjäsenten ja läheisten puolesta pelottaa edelleen – kuinka heidän käy, saako perheenjäsen tulla Suomeen? Niinpä pelko siitä, näkeekö läheisiä enää koskaan, jää.

Jos muuttaa maahan töihin tai menee naimisiin pelottaa, että onkin tehnyt elämässään väärän ratkaisun. Oikean ratkaisun itselleen, mutta väärän jonkun toisen ihmisen mielestä.  Pelottaa, että se toinen kritisoi ja arvostelee kannustamisen ja tukemisen sijaan.

Pelottaa, ettei tule ymmärretyksi. Tai vielä enemmän voi pelottaa, ettei itse ymmärrä. Pelottaa, mihin molemminpuolinen ymmärtämättömyys johtaa?

Pelottaa, ettei tule hyväksytyksi tai tulee väärin kohdelluksi.  Pelottaa, ettei osaa puolustautua. Tai ettei saa mahdollisuutta puolustautua. Tai ettei tiedä, miten puolustautua. Pelottaa, kun ei tiedä, kannattaako edes yrittää puolustautua.

Pelottaa yksinäisyys.  Pelottaa, että joutuu olemaan riippuvainen toisten avusta ja hyväntahoisuudesta. Pelottaa, ettei saa apua vaikka mikä olisi tai ettei tule hyväksytyksi vaikka mitä tekisi.

Puhumattakaan siitä, että pelottaa löytyykö töitä ja jos löytyy, sekin voi pelottaa. Entä jos työnantaja ei ”näe” aiempaa työkokemusta? Tai ei hyväksy turbaania? Tai työkaverit eivät hyväksy joukkoonsa?

Pelottaa löytyykö asuntoa, oppiiko kieltä? Ja jos oppii, oppiiko koskaan riittävän hyvin? Mitä, jos aina sanotaan, ettei kielitaito riitä? Pelottaa, kun ei tiedä kuka päättää mikä on ”riittävän hyvä kielitaito”.

Viranomaiset pelottavat, mutta tuntematon, hymytön naapurikin pelottaa. Pelottaa kadulla ja pelottaa kaupassa. Pelottaa, että tekee jotain, joka saa naapurin raivostumaan. Ja vaikka tietää, että se naapuri toimii väärin, tuntuu koko ajan, että itse on väärässä paikassa tai väärään aikaan.

Pelottaa, kun ohikulkijat tarkoituksella, ja kanssakulkijatkin huomaamattaan, antavat ymmärtää, ettei kuulu tänne. Pelotta, kun ei tiedä, minne sitä sitten kuuluisi….

Pelottaa, ettei voi vaikuttaa omaan elämäänsä. Pelottaa tuntematon tulevaisuus. Ja ennen kaikkea pelottaa lasten tulevaisuus. Miten lapset selättävät pelkonsa maassa, jossa kansanedustaja saa huudella ”neekeriukkoa”, maassa jossa uutisoidaan uusien pakolaisten ”hankkimisesta varastosta”, maassa jossa naapuriin muuttaneen kongolaisperheen ikkunoita kivitetään tai lasten päälle syljetään kadulla.

Monien asiakkaideni kodeissa Pelosta on tullut perheenjäsen. Pelko on asettunut olohuoneeseen, ottanut paikan ruokapöydässä.  Pelko seuraa perheen mukana pihalle ja puistoihin, töihin ja kouluihin, kauppoihin ja kaduille joka päivä. Pelko on ovela ja sitkeä, se naamioituu usein, mutta siellä se lymyää Pärjäämiseen ja Epävarmuuden naamareiden takana. Ja aikuisten Pelko asettuu lastenkin arkeen, ottaa tehtäväkseen opettaa myös lapsia pelkäämään.

Pelko saa ihmiset etsimään suojaa. Pelosta halutaan päästä eroon, suojaan edes hetkeksi. Ja suojaa etsitään hymyistä ja halauksista, ymmärryksestä ja yhteisestä naurusta – ihmisiltä, naapureilta, sinulta.

Jos suojaa ei löydy naapureilta, ei pääse kylään eikä kahville, ei löydy juttukaveria leikkipuistosta eikä koulun pihalta – mistä sitten? Joskus löytyy toisesta maahan muuttaneesta perheestä toinen Pelko – ja joskus löytyy Pelko seinän takaa, sinun kodistasi ja parhaan ystäväsi kodista.

Ja kas, kaksi Pelkoa yhdessä vahvistuvat ja voimaantuvat, Pelon häätäminen vaikeutuu entisestään. Pelot kokoontuvat, ruokkivat toisiaan ja alkavat vakuuttaa kuuluvansa tänne, ihmisten arkeen.

Miten häätää Pelko? Miten suojella lapsia Pelolta? Miten pysäyttää pelon kasvu Raivoksi ja Kärsimyksesksi?

Kaikki asiakkaani haluaisivat suojella lapsiaan. Aina, kaikelta mitä ikinä lapset keksivätkin pelätä. Jos myös sinä haluat suojella lapsia, kaikkia lapsia, auta naapuriasi karkottamaan Pelko. Karkota oma Pelkosi, ylitä ennakkoluulosi ja kutsu naapurisi kahville, lähtekää yhdessä leikkipuistoon.

Kuva: http://www.glavo.net/images-quotes/love-quotes-by-yoda/attachment/love-quotes-by-yoda-936

Yksi kommentti artikkeliin ”Yoda: ”Pelko johtaa vihaan, viha johtaa raivoon, raivo johtaa kärsimykseen”

  1. Kiitos Anita 🙂 Tosi tärkeä artikkeli ja monipuolisesti avattu maahan muuttaneen pelkomuodot. Toivon, että ihmiset oikeasti noteeraisivat sinun neuvoasi ja päättäisivät karkottamaan omaa pelkoa, ylittämään ennakkoluulojaan ja omalla aloitteella paneutumaan naapurustoyhteisöllisyyden kehittämiseen. KIITOS

    Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.