Tyttö, joka ei ollut valmis äidiksi ja kuoli

tyttöblogibanneriAna Caroline olisi täyttänyt pian 16 vuotta. Nyt hän jää ikuisesti 15-vuotiaaksi.

Vuosi sitten brasilialainen Ana Caroline huomasi olevansa raskaana. Hän yritti itse keskeyttää raskauden. Kun pelästynyt poikaystävä toimitti hänet sairaalaan, eli hän enää hetken ennen kuin menehtyi verenhukkaan.

Joka seitsemäs minuutti maailmassa kuolee tyttö tai nainen vaarallisen abortin aiheuttamiin komplikaatioihin. Abortti on monissa maissa kiellettyä lailla. Useissa tapauksissa se on sallittu vain, jos odottavan naisen terveydelle on osoitettavissa selkeä ja vakava vaara.

Maissa, joissa aborttioikeutta rajataan lailla, tehdään tilastollisesti kuitenkin yhtä paljon abortteja kuin vapaan aborttioikeuden maissa. Aborttioikeutta rajaavan lain maassa tytöt ja naiset joutuvat valitsemaan vaarallisen abortin, joka tehdään usein epähygieenisissä oloissa eikä sen suorittava henkilö ole välttämättä saanut terveysalan koulutusta. Tytöt ja naiset saattavat yrittää myös aborttia vahingoittamalla itseään: työntämällä esineitä sisäänsä, juomalla myrkkyä tai hyppäämällä korkealta.

Laittomat abortit vaativat kymmenien tuhansien naisten hengen vuosittain ja lisäksi miljoonat naiset vammautuvat tai jäävät hedelmättömiksi. Aborttien aiheuttamat kuolemat olisivat kuitenkin erittäin helposti estettävissä.

Miten laittomia abortteja voidaan vähentää?

Usein abortin vastustajat perustelevat kantaansa sanomalla, että aborttien ollessa laillisia ja helposti kaikkien saatavilla, naiset käyttäisivät sitä ehkäisykeinona ja aborttien määrä kasvaisi räjähdysmäisesti. Tutkimusten mukaan kuitenkin naiset, jotka haluavat keskeyttää suunnittelemattoman raskauden, turvautuvat aborttiin oli se sitten laillinen tai laiton. Sen sijaan ehkäisyn huono saatavuus ja korkeat aborttiluvut ovat selvästi yhteydessä toisiinsa. Aborttien lukumäärän vähentämiseksi ei tulisikaan keskittyä abortin kieltämiseen vaan suunnittelemattomien raskauksien vähentämiseen. Keinoja vähentää suunnittelemattomia raskauksia ovat mm. kattava seksuaalikasvatus sekä ehkäisyvälineiden ja jälkiehkäisyn hyvä saatavuus.

Sairaanhoitaja Glenda Bateman oli ajamassa töihin Kapkaupungissa, kun nuori tyttö pysäytti auton. ”Auta siskoani”, tyttö aneli. Glenda pysähtyi ja seurasi suunniltaan olevaa tyttöä. Glenda ei unohda koskaan näkyä, joka hänet kohtasi ahtaassa majassa. 19-vuotias Nosipho makasi lattialla tuskan vääristämin kasvoin. Verta oli paljon. Sitä oli joka puolella. Nosipho oli yrittänyt keskeyttää raskauden työntämällä rautalankahenkarin kohtuunsa. Glenda kantoi tytön autoonsa ja ajoi hänet sairaalaan, jossa Nosipho menehtyi vammoihinsa.

Etelä-Afrikassa aborttiin liittyvät kuolemantapaukset vähenivät 91 prosentilla, kun abortti muuttui lailliseksi vuonna 1997. Tällä hetkellä Etelä-Afrikassa aborttien määrä on maanosan pienin.

Lähteet: Guttmacher Institute, WHO, Mary Stopes International (tarinat)

Yksi kommentti artikkeliin ”Tyttö, joka ei ollut valmis äidiksi ja kuoli

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.