Yhä useampi isovanhempi asuu kaukana lapsenlapsistaan. Monesti toisessa maassa, jopa toisella mantereella. Ikävä on kova ja tuntuu, että lapset kasvavat liian nopeasti isoiksi, kun heitä ei ehdi näkemään kuin kerran tai pari vuodessa.
Onneksi on skype! Se on pelastus niin koti-ikävään kuin isovanhempien ja lasten suhteeseenkin.
Mieheni lapsenlapset asuvat Australiassa. Sunnuntaisin meillä skypetetään. Meillä on aamu, mutta Brisbanessa ilta. Lapset ovat käyneet kylvyssä ovat ovat valmiita menemään peiton alle. Mutta ensin vaihdetaan kuulumiset Suomessa asuvan isoisän kanssa.
Skypettämisen jälkeen iskee aina kova ikävä. Skypen kautta ei voi ottaa syliin, ei kammata lapsen kylvyn jäljeltä märkää tukkaa eikä peitellä vuoteeseen. Skypettäminen ei korvaa fyysistä kohtaamista , mutta on se kuitenkin parempi kuin puhelin tai kirje. Isoisä näkee lapset ja he isoisän. Kun vihdoin oikeasti kohdataan niin vaari on jo ”ruudulta tuttu”.
Entäpä jos lapset ja vanhemmat joutuvat elämään kauan kaukana toisistaan. EU:n takaa työvoiman vapaan siirtymisen maasta toiseen. Moni Baltian maiden tai Itä- Euroopan maan kansalainen on saanut mahdollisuuden muuttaa työn ja paremman palkan toivossa vaikkapa Englantiin, Saksaan tai Suomeen. Läheskään aina perhe ei muuta mukana vaan lapset jäävät toisen vanhemman tai isovanhempien hoivaan lähtömaahan. Vaikka EU:n kansalaisilla olisikin periaatteessa mahdollisuus muuttaa perheen kanssa ei se aina kannata taloudellisesti. Elinkustannukset uudessa maassa voivat liian suuret koko perheen tuomiseksi. Perheelle sopivan tarpeeksi edullisen asunnon löytyminen voi olla mahdotonta. Entäpä lasten koulunkäynti; ei ole yksinkertaista vaihtaa kieltä, maata ja koulua. Moni lähtee vieraaseen maahan yksinkertaisesti tienaamaan. Kun elää itse vaatimattomasti voi lähettää rahaa kotiin ja ehkä jopa toteuttaa talohaaveensa tai jonkun muun unelmansa.
Moni EU:n ulkopuoleltakin tuleva haluaisi asettua uuteen maahan ja tuoda perheensä mukanaan. Esteeksi saattaa tulla tulotasovaatimukset. Huonosti palkattua työtä tekevällä ei ole oikeutta perheensä yhdistämiseen. Ensin teetämme vieraalla työt, jotka itsellemme eivät kelpaa palkalla, johon emme itse tyytyisi. Toiseksi olemme laatineet sellaiset säännöt, että ihminen ei saa perhettään luokseen vaikka tyytyisi vaatimattomaan elintasoon
Englannissa on jo kritisoitu ulkomaille maksettavia lapsilisiä. Myös Suomessa töissä olevien virolaisten vanhempien lapsista Suomi maksaa lapsilisää vaikka lapset asuisivat Virossa. Onko se oikein? Jos lapsilisillä pystytään edes hieman parantamaan mahdollisuuksia pitää yllä vanhempien ja lasten välistä vuorovaikutusta raha ei mielestäni mene hukkaan. Vapaa liikkuvuus kuulostaa hienolta, mutta lapset voivat joutua maksamaan siitä ison laskun. Skype voi olla tarpeeksi, kun ollaan erossa väliaikaisesti, mutta liian paljon jää puuttumaan, jos se on ainoa keino ylläpitää vanhemmuutta.
Helena Hiila-O’Brien (Väestöliiton toimitusjohtaja 2002-14)