Haluan varmistaa kaiken

Eräs 2010-luvun ilmiö on ”nuoret varmistelijat”. Sosiologit miettivät, imivätkö nämä laman aikaan yläkoululaisiksi ehtineet nuoret aikuiset itseensä maan ja lapsuudenperheen taloudellisen epävarmuuden. Se ei olisi ihme ollenkaan. Varmistelijat pelkäävät tehdä mitään, mistä ei voi tehdä tarkkaa kannattavuus- ja riskilaskelmaa. Kysytään, mistä voisi ihan varmasti tietää, että parisuhde kestää. Mistä tietää, että on valmis äidiksi? Mistä voi ennustaa, että mieskin haluaa ja jaksaa sen lapsen kanssa? Miten voi ennalta varmistaa sen, että me pärjäämme? Mistä tietää, että lapsella on kaikki mitä se ikinä tarvitsee? Milloin voi vakuuttua siitä, että on valmis äidiksi? Mistä sen tietää, että on valmis viettämään aikaa lapsen kanssa? Mistä tietää, riittävätkö rahat?

Vastaus: ei mistään.

Elämään kuuluu aika paljon epävarmuutta. Parisuhdetta, parisuhdeonnea me joudumme tekemään itse joka päivä. Vauvakin vaatii oman aikansa, huomionsa ja rakkautensa joka päivä. Taloudessa perheenäiti joutuu säästämään, käyttämään kekseliäisyyttä. Voi olla hyviä ja huonoja päiviä, ja eilisen voi aina korjata tänään.

Varmistelijoiden joukko ei ota huomioon sitä, että me kaikki teemme virheitä, petymme, väsymme ja olemme riittämättömiä. Samalla me olemme jollekin se kaikkein tärkein. Samalla venymme ja jaksamme, vaikkemme olisi millään uskoneet. Samalla joku puhaltaa kyyneleet pois – vaikka se oma lapsi. Odottamattomat tapahtumat tulevat eteen ja me kasvamme, kehitymme niiden mukana. Sitä kutsutaan elämäksi.

Ei, mistään ei voi tietää tulevaisuutta. Se on hyvä asia. Tulevaisuus voi tuoda mukanaan mitä vain ja ihminen itse voi tehdä parhaansa, vaikuttaa sillä tavoin itseensä ja läheisiinsä.

2 kommenttia artikkeliin ”Haluan varmistaa kaiken

  1. Kyllä meistä sodan jälkeen kylmälle evakkotilalle korpeen syntyneistäkin tuli aikamoisia varmistelijoita. Aivan tyhjästä ja paljon köyhemmistä oloista lähdettiin opin tielle ja elämää rakentamaan. Vasta viisissäkymmenissä lasten lähestyessä aikuisikää saattoi hieman relata. Mutta ehtii sitä nauttimaan elämästä näin ikäihmisenäkin. Yhtään en ole katkera. Elämä on ollut sisällöltään rikasta. Ja tervettä. Nyt on neljä ihanaa pientä lastenlasta, joille voi tarjota aikaansa hyvissä olosuhteissa. Kannatti ponnistella.

    Tykkää

    1. Ihana viesti, kiitos. Uskotko, että moni tuntee, että teidän sukupolvenne teki paljon isomman työn kuin mikään teidän jälkeenne tullut sukupolvi. Moni on kiitollinen ja miettii, miten ne pärjäsivät ja jaksoivat!

      Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.