Mie romahan

Image

Toissapäivänä alkoi vasemman puolen päänsärky tai migreeni, en tiedä kumpi. Kaulaa särkee, niskaa särkee, kallonpohjaa särkee, otsaa särkee, päänahkaa särkee, kitalakea särkee, silmän takana jomottaa, poskiluun takana jomottaa, korvan alla jomottaa. Koko ajan, mutta etenkin yöllä sen huomaa. Kumpanakin yönä olen herännyt neljältä.

Jos vasemman puolen päälaesta ristiselkään sahais irti, olis hyvä. Koska se ei liene suositeltavaa, olen kokeillut seuraavia:

 • Panadol. (Ainoa raskausaikana sallittu särkylääke, jos oon ymmärtänyt oikein. Ei mitään apua)
 • Trooppisen ilmaston rekonstruonti kylpyhuoneeseen kuuman suihkun avulla, minkä jälkeen kuuma kaurapussi, minkä jälkeen piikkimatolla makoilua. (Ihanaa, mutta ei mitään apua.)
 • Sauvakävely. (Kipua ei huomaa sauvakävellessä. Sen jälkeen se palaa.)
 • Kuppi espressoa ja puolikas sitruuna puristettuna, nautitaan shottina. (Äskettäin äitiyslomalta palanneen työkaverin vinkki. Vähemmän pahan makuinen kuin miltä kuulostaa, mutta ei apua.)
 • Jumppa.  (Kipua ei huomaa jumpatessa. Sen jälkeen se palaa.)
 • Akupunktio (Tämä oli mielenkiintoista, ja menen varmaan uudelleen, mutta alkuraskauden aikana ei voi tehdä kovin rankkoja akupunktiohoitoja, ja alkoi oksettaa, kun neulat olivat olleet paikoillaan vasta viisi minuuttia. Lääkäri juotti mulle kiireesti sokeriteetä, komensi hoitopöydälle lepäämään ja sen jälkeen antoi erittäin helläkätisen kasvo- ja niskahieronnan. Kaikista tyydyttävintä sessiossa oli myötätunto, jonka sain, kun lääkäri näki jumin.)
 • Töistä pois jääminen ja nukkuminen / muu oleilu vaakatasossa. (Ei ehkä sanottavaa vaikutusta.)
 • Sauvakävely. (Kts. yllä)
 • Trooppisen ilmaston rekonstruonti kylpyhuoneeseen kuuman suihkun avulla, piikkimatto. (Tällä kertaa ilman kaurapussijatkoja, koska ajattelin että ehkä pitää koittaa kuuman sijasta kylmää.)
 • Panadol (Kts. yllä)
 • Jääpala kitalakea vasten. (Auttaa jonkin aikaa sulamisen jälkeenkin.)
 • Pussillinen pakastettuja mustaviinimarjoja. (Ulkoisesti. Sama vaikutus kuin sauvakävelyllä ja jumpalla, auttaa juuri sillä hetkellä.)
 • Pakastettu ruislimppu. (Ulkoisesti, pakastemarjojen sulamisen jälkeen. Muoto hankala, mutta vaikutus sama. )

Niin että onko kenelläkään vinkkejä? Paitsi että kannattaa käydä ostamassa kylmäpakkauksia apteekista.

Oletan, että tän on lakattava itsestäänkin tänään tai viimeistään huomenna. Tänään aion työpaikkajumpata puolen tunnin välein ja välttää tietokoneella istumista niin paljon kuin se on mahdollista työssä, joka perustuu tietokoneella istumiseen.

Ensi viikolla olen koko viikon työmatkalla. Sen jälkeisenä keskiviikkona on aika työpaikkalääkärille, josta aion puhua itselleni uuden lähetteen fysioterapiaan ja näkemyksen O:n suosittelemasta Maxalt Rabitab -migreenilääkkeestä, joka O:n neurologikaverin mukaan olisi ok käytettäväksi raskausaikana.

PS: Otsikko on sketsiohjelma Putouksen voittaneen Antsku-hahmon hokema. Katsoin Putouksen viime la ensimmäistä kertaa, kun oli Lyyli-iltamat. Sitä edellisenä perjantaina katsoin ensimmäistä kertaa Voice of Finlandin. Henkistä valmistautumista vanhemmuuteen, tosin vähän väärästä päästä aloitettuna. Mun muistoissa lapsuus kitetytyy pitkälti siihen, että on viikonloppu ja pidän itsestäänselvyytenä sitä, ettei vanhemmistakaan voi olla mitään kivempaa kuin leipoa pitsaa ja katsoa televisiosta Hukkaputkea, Velipuolikuuta, Hymyhuulia, Spede Show’ta tai Pulttiboisia.

24 kommenttia artikkeliin ”Mie romahan

 1. Jos niska siis jumii ja migreeni johtuu siitä, niin itsellä hieman on auttanut apteekista saatava suihkutettava magnesiumöljy. Sitä suoraan kipukohtiin. Olen myös yöpurija, joten suihkin leukoihinkin tarvittaessa, koska sieltä itellä niskajumi alkaa huonojen yöunien jälkeen. Lisäksi illalla magnesiumia tablettina.

  Tykkää

  1. Hei vielä Maippu. Kävin ostamassa sitä öljyä (olipas hintavaa). Miten usein laitat sitä? Joka päivä, vai vaan silloin kun tuntuisi olevan jumi tulossa?

   Tykkää

   1. Tuo on onneksi ollut todella riittoisaa, itellä edelleen sama puteli ollut ainakin puolisen vuotta jo käytössä. Laitan heti niska-hartia-alueelle, jos tuntuu jumia tai poskiinkin, jos oon nukkunu huonommin (eli purrut enemmän ja kohta jumissa). Raskausaikana kramppaavat pohkeet kiittää myös 🙂

    Tykkää

 2. Meidän perjantai- ja lauantai-illat on jo vuosia rakentuneet Putouksen ja Voice of Finlandin tyyppisten tv-ohjelmien päälle (muutoin me katsotaan varsin vähän tv:tä). Ne lapset vain on puuttuneet. Joskus ollaan puhuttu, että pitäisikö käydä pitkästä aikaa jollain keikalla kuuntelemassa livemusaa tai pelata kahdestaan lautapelejä, mutta se on aina niin vaivalloista.

  Mutta asiaan: tuo päänsärky kuulostaa todella, todella kurjalta. Varmaan vähintään yhtä invalidisoivaa kuin pahoinvointi. Toivottavasti saat pian avun tai se loppuu itsestään. Tsemppiä!

  PS. 80-luvun sketsiohjelmat oli ihan parhaita! Olin aika pieni vielä Velipuolikuun aikoihin, mutta katsoin sitä silti. Joskus kun olen katsonut sitä aikuisena uudestaan, olin ihan ällistynyt, että ai tässä oli näin hurttia huumoria. En ollut vissiin ihan kaikkea ymmärtänyt lapsena.

  Tykkää

  1. Juu, niitä olis kiva katsoa uudelleen.Näyttäis varmaan sairaan hitaalta ja huumorista ymmärtäis ehkä 80% enemmän. Vaikkei ehkä arvostaisi sitä. Mä luulen, että ne 80-luvun ohjelmat saattoi olla esim. aika sovinistisia.

   Tykkää

 3. Voi rähmä! Migreeni on inhoittava sairaus 😦 Lääkkeistä: meidän osastonlääkärin mukaan raskausaikana migreeniin voi käyttää paracetamolin (esim. panadol) lisäksi tarvittaessa ibuprofeenia (esim. burana) raskauden ensimmäisen ja toisen kolmanneksen aikana. Reseptilääkkeistä panacodia ja sumatriptaania käytetään myös. Ja tuota yllä mainittua magnesiumia käytetään sairaalassa myös.

  Tsemppiä särkypäälle ❤

  Tykkää

 4. Moi! oon blogia seuraillu jo pitempään mut ei oo mitään tunnuksia olemassa 🙂 Ite sain eilen lääkäriltä migreenikohtauksia varten Imigran-nenäsuihkeen. Vaikuttaa tosi kätevältä ja on sallittu raskausaikana. Vaikuttava aine on tuo sumatriptaani mut käyttötapa on kätevä. Itellä auttaa Panadol jos kerkeen ajoissa ottaa, jos kohtaus on päällä ni sitte ei auta ja niihin tilanteisiin sain tuon. Toivottavasti saat käypäset lääkkeet ja onnea odotukseen 🙂

  Tykkää

  1. Moi TL. Kiitos kommentista. Joo oon huomannut, että nää WordPress-pohjassa ylläpidettävät blogit on vähän hankalia kommentoida, jos ei ole tunnuksia olemassa jo jostain yhteydestä.

   Kiitos, että viestitit nyt. Ja siis ilmeisesti onnea raskaudesta sinullekin?

   Ja sitten Imigran-asiaan: Olen aikaisemmin käyttänyt just sitä ja siitä on ollut apua. Nyt kun positiivisen raskaustestin jälkeen sain ekan kerran migreenin (tätä kertaa ennen oli jo kerran kohtaus) luin käyttöohjeen. Siinä sanottiin jotain sinne päin kuin että lääkkeen vaikutuksia sikiöön ei ole tutkittu riittävästi, mutta tällä hetkellä tulokset viittaavat kasvaneeseen epämuodostumien riskiin. Jotenkin näin se meni, en nyt muista ihan tarkkaan.

   Selittikö sun lääkäri, miksi ja miten on kuitenkin todettu turvalliseksi, vaikka käyttöohjeessa sanotaan noin?

   Olis kyllä ihan mahtavaa, jos se olisi turvallinen käyttää. Panadolit ei tehoa muhun lainkaan minkäänlaisen päänsäryn yhteydessä.

   Hyvää viikonloppua!

   Tykkää

  2. Ei hitsi, nyt luin uudestaan imigranin tuoteselosteen, ja huomaan jättäneeni lukematta yhden kriittisen ei-sanan siitä särkypäissäni. Siinähän tietysti sanottiin, että epämuodostumariskiä ei ole havaittu – ihan niin kuin sun lääkäri lupasi.

   Tykkää

   1. Juu, oon yrittäny kolme kertaa laittaa tänne että siellä lukee ettei ole kohonnutta riskiä. Mut kommentit ei nähtävästi tuu perille millään… Apteekissa sanoi vaan että synnytys saattais käynnistyä vähän aikasemmin mut että migreenikin tekee saman jos ei hoida. Hyvällä säkällä selviin ilman että tarvii kertaakaan ottaa tuota ku jos ei kohtaus tuu nukkuessa ni selviin varmaan ilman. Ja saa onnitella, kahen vuoden tekemisen jälkeen nyt on viikkoja 21+0 🙂

    Tykkää

 5. Karhunpoika sairastaa, häntä hellikäämme, voitehilla voidellaan pientä ystäväämme…
  Tässä auttaa ehkä eniten se et kuule laulua, mutta voit kuvitella että se saattaisi olla kaunista ja parantavaa aivan kuin ”hyi hiiri kuolkoon, varis vaivan nähköön”, Hilkan pää terveeks.. 😉 . Toivottavasti hellittää.

  Tykkää

 6. Pakko kommentoida sen verran, että päänsärkysi kuullostaa ainakin osittain purentaperäiseltä. Narskutteletko öisin tai puret hampaita tiukkaan yhteen keskittyessäsi. Usein niska- ja puremalihakset ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa ja voi olla vaikea erottaa kumpi on syy ja kumpi seuraus: niskakivut voivat provosoida narskuttelua ja puremalihasten jumit voivat aiheuttaa kireyttä myös niska-hartiaseudulle. Istumatyö on vielä piste iin päälle.

  Tykkää

  1. Moi shg! Kiitos kommentista. Joo mä luulen, että sitä se osin on. Hammaslääkärit on huomautelleet asiasta pitkään. Miehen mukaan en narskuttele. Eli luultavasti kyse on ruuvipenkin omaisesta yhteen puremisesta. Pitäisi varmaan hankkia sellainen joku suuhun laitettava juttu. Kun kuulostat aika asiantuntevalta, niin ethän tietäisi, voisko sellaisen tepsivyyttä alkaa kokeilla apteekista ostettavalla ”one size fits all” -tyyppisellä ratkaisulla, kun ne on huomattavasti halvempia kuin mittoihin teetettävät?

   Mulla on ollut näitä päänsärkyjä vuosia, muistaakseni lukiossa sattuneesta autokolarista saakka. Ihan kauheita nää on olleet vuodesta 2005, kun tein istumatyötä kolmen ihmisen edestä (kun irtisanouduin, tehtäväni pilkottiin kolmeen erilliseen työpaikkaan) ja kävin läpi hirveen kurjaa aviokriisiä.

   Ja vasta viime kesänä siis koitin äidin migreenilääkettä, huomasin sen tepsivän, ja sain itselleni omat. Päänsärkyihin erikoistunut fysioterapeutti selitti asiaa silleen, että luultavasti perussyy on lihasjännitys (huono työasento ja ylipäänsä liiallinen istuminen) + purenta, ja tuo yhdistelmä kehittää pahaksi äityessään oheensa migreenin.

   Tykkää

  1. Juu ei. En olisi varmaan Putous-termittänyt ihan oikeaa kamalaa asiaa. Päänsärky nyt kuitenkin on vaan tällasta ohimenevää. Hyvää viikonloppua Tuula-ihana!

   Tykkää

 7. Tuo TL:n mainitsema Imigran-migreenisuihke on loistojuttu! Voi ottaa silloinkin, kun oksetus on jo alkanut – helpottaa oloa!

  Ja klassinen hieronta!

  Tykkää

  1. Moi Nipsu! Kiitos viestistä. Ootkin mun Nipsu-kaverin kaima.

   Hei, tuolla ylemmässä kommentissa jo kerroin TL:lle, että mut pelotutti Imigran-paketilta tuoteseloste, jossa kerrottiin, ettei riskejä sikiölle ole tutkittu tarpeeksi ja tähän mennessä saadut tutkimustulokset viittaa siihen, että lisäisi epämuodostumien riskiä. Eli kysyisin samaa sulta: millä tavalla sun lääkäri selitti, ettei tuosta tarvitse välittää?

   Joo ja klassinen hieronta aah. Maailman ihaninta, vaikkei olis vaivan vaivaa 🙂 Kävin muuten 2 vkoa sitten niska-hartiahieronnassa, ja se hieroja oli sitä mieltä, ettei raskauden ensimmäisellä kolmanneksella kannata kauheesti käydä. Ja hieroi hirmu varovasti. Se oli ihan vähän pettymys, kun oon aina ollut sitä mieltä, että vaan kunnon rusikointi voi auttaa mihinkään 🙂

   Tykkää

 8. En ole ennen kommentoinut enka edes onnitellut alkaneesta raskaudesta (Onnea!!), mutta nyt oli pakko, Taa kuulostaa ehka huuhaalta, mutta kokeile osteopatiaa! Ma sain avun siita yli kuuakuden jatkuneeseen paivittaiseen (alkoi aina viimeistaan klo 12) erittain voimakkaaseen paansarkyyn, mihin sarkylaakkeet ei tuntuneet tehoavan. Olin ekana menossa laakariin, mutta halusin kokeilla kaikki keinot ennen voimakkaampia laakkeita. Osteopaatti sai todella kevyella kosketuksella jo yhdella kertaa saryn haipymana ja kahden kerran jalkeen sarky ei enaa palannut uudestaan.

  Tykkää

  1. Moi Emppa! Kiitos viestistä. Hei oonkin lukenut sun blogia, jonka löysin Jennin Auringon noustessa -blogin kautta 🙂

   Mähän oon huuhaa-otollinen ihminen. (En edes miellä osteopatiaa huuhaaksi.) Kävin itse asiassa just torstaina iltapäivällä ensimmäistä kertaa elämässäni osteopaatilla tähän tämänkertaiseen päänsärkyyn. Särky oli jo muutenkin tältä erää hiipumassa, ja siihen se loppui totaalisesti. Muutenkin kokemus oli niin hyvä, että aion perua varaamani toisen akupunktioajan ja sijoittaa sen sijaan uuteen osteopatiakäyntiin.

   Akupunktiotakin olisi kyllä mielenkiintoista kokeilla lisää, mutta a) ehkä se ei tässä vaiheessa sovi ainakaan mulle, kun reagoin siihen niin voimakkaasti ja b) pitää tunnustaa, että mukavuudenhaluinen sieluni tykkää enemmän ajatuksesta hierottavaksi menemisestä kuin neuloilla pisteltäväksi menemisestä.

   Mukavaa viikonloppua!

   Tykkää

   1. Heh, mehan sit melkein tunnetaankin! Hyva etta osteopatia auttoi. Ma olen sen ekan kerran jarkeen vannonut osteopatian nimeen ihan missa vaan vaivoissa. En tieda miten ne sen tekee, mutta kosketus on niin kevyttaa ja silti ah niin toimivaa.

    Tykkää

 9. Voi ei, kuulostaa tosi inhalta! Toivottavasti saat lekurilta jotain joka tehoaa ja on turvallista. Kaikki sympatiat täältä sinne heti nyt.
  Piti nopsaan kommentoida, että tuon Maxaltin hyvä puoli on myös se, että se on ns. kylmäkuivattu tabletti, joka sulaa 1-2 sekunnissa kielelle ja imeytyy limakalvoilta suoraan verenkiertoon. Eli siinä mielessä toimii Imigran-suihkeen tavoin myös pahoinvointivaiheessa. Itse en ole Imigrania käyttänyt, öö, 15 vuoteen (silloin muistaakseni juuri suihkeena), koska mulla toi Maxalt toimi paremmin. Mutta nämä ovat niin yksilöllisiä juttuja. Toivottavasti joku, ihan mikä tahansa tehoaa!

  Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.