Imettäjä palaa töihin

Mieli meinaa pakahtua samaa tahtia rintojen kanssa. Ensimmäinen työpäivä vanhempainvapaan jälkeen on alkanut raastavilla hyvästeillä päiväkodin eteisessä. Työpisteen luo päästyäni huomaan työvuorolistan. Aamu- ja iltavuorojen lisäksi minulle on suunniteltu listaan kaksi yövuoroa. Kuinka minä pystyn olemaan 10 tuntia imettämättä?  Puolisoni ja lapseni selviävät kyllä kotona yön, mutta kuinka minä selviän? Onko minulla oikeus kieltäytyä yövuoroista imetykseen ja maidontuotannon ylläpitämiseen vedoten? Korvissani kaikuu neuvolan ohjeistus siitä, ettei imetyksen lopettamista kannata ajoittaa samaan aikaan suuren muutoksen, kuten päivähoidon aloittamisen kanssa. Samalla mietin, kuinka käy haaveeni 1-vuoden osittaisimetyksen saavuttamisesta.

Saksassa äitiysvapaalta töihin palaavat äidit voivat halutessaan jatkaa imetystä työajallaan. Tämä lailla säädetty mahdollisuus takaa äideille joko kaksi 30 minuutin mittaista tai yhden 60 minuutin mittaisen imetystauon kahdeksantuntisen työpäivän aikana. Toisaalta lain suoma mahdollisuus ei vielä kerro niiden toteutumisesta käytännössä. Pumppaaminen tai imetys työpaikan wc:ssä tai kahvihuoneessa kuulostaa hankalalta. Voinko vaatia omaa tilaa pumppaamista varten, vai täytyykö työtovereideni osallistua imetykseni tukemiseen yhteisissä tiloissa? Yhdistänkö pumppaamisen ja ruokatauon?  Täytyykö minun miettiä kumpi tarve on sillä hetkellä tärkeämpi täyttää?

Isossa-Britanniassa, Sheffieldin ja Chesterfieldin kaupungeissa äideille jaetaan etuseteleitä, jos he imettävät lastaan ensimmäisen puolen vuoden ajan. Imettävälle äidille on työnantajan osoitettava asianmukainen paikka pumppaamiselle tai imettämiselle, paikka pumpatun maidon säilyttämiseen ja lepotauot työn ohessa, jotta hänen maidontuotantonsa pysyisi yllä. Tällä toiminnalla pyritään saamaan maan huonot imetystilastot nousuun. Imetyksen edistämistä työpaikoilla tapahtuu pääsääntöisesti maissa, joissa vanhempainvapaat ovat lyhyitä tai imetystilastot ovat huonot.

Suomessa vanhempainvapaa on verrattain pitkä. Vaikka äidit voivat olla kotona 9 kuukautta lapsen synnyttyä, ei tämä ole tukenut imetyssuositusten toteutumista. Vain yksi prosentti suomalaisvauvoista täysimetetään puolen vuoden ikään. Keskimäärin imetys loppuu 7 kuukauden ikään mennessä.

Ehtisinkö vierottaa lapsen rinnasta ennen seuraavaa työvuorolistaa? Toisaalta juuri aloitettu päivähoito ja sen mukana alkanut infektiokierre voisi olla helpommin selätettävissä äidinmaidon tuomalla suojalla. Missä välissä ehdin pumpata riittävästi maitoa lapselleni, käydä töissä ja pyrkiä lepäämään riittävästi öisin? Täytyisikö minun kuitenkin aloittaa korvike? Toisaalta olen iloinen, että olen voinut imettää lastani jo 9 kuukauden ajan, mutta toisaalta tuntuu, että minun täytyy jälleen taistella imetyksen onnistumisen puolesta.

Työpäivän jälkeen lapseni tankatessa sylissäni sekä äidinmaitoa että läheisyyttä, kysyn puolisoltani, olisiko hän valmis muuttamaan kanssamme Saksaan.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.