Uskollisesti sinun

Kirjoitettuani blogin Pohjois-Suomen heikosta hpv-rokotemenekistä, sain palautteen. Sen luettuani valaistuin. Pääsin askeleen lähemmäs maailmaa, josta en tätä ennen paljoa tiennyt. Kirjoittajan luvalla teksti julkaistaan nyt blogimuodossa. Kirjoittaja on oululainen erikoislääkäri, joka ei halua nimeään julkisuuteen.

Syksyllä 2013 alkoivat tyttöjen HPV- eli papilloomavirusrokotukset osana kansallista rokoteohjelmaa. Pohjois-Suomessa rokotuksia on otettu vähemmän kuin Etelä-Suomessa. Miksi pohjoissuomalainen nuori kieltäytyy rokotuksesta?

Oulusta Helsinkiin on pitkä matka. Tuon 600 km matkalla pohjoiseen muuttuu sekä maisema että kulttuuri. Oulu on piste, josta pohjoinen alkaa ja se on silti yhtä vähän Lappia kuin Espoo Helsinkiä.

Vaikka ajat muuttuvat, on nuorena oleminen samaa minuuden etsimistä kuin vaikka 20 vuotta sitten. Edelleenkään ei voi valita perhettä, ei uskontoa, eikä elinympäristöä. Nuori on nuori – perheen, uskonnon ja elinympäristön muovaamana ja ensi kertaa silmiään ja siipiään aukovana.

Nuori opettelee tekemään päätöksiä ja perustelemaan mielipiteensä. Hän integroituu yhä useampiin yhteisöihin. Perheen, kaveriporukan, koulun ja muiden lähiyhteisöiden näkemykset ovat äärimmäisen tärkeitä. Vaikeuksia tulee, kun yhteisöiden mielipiteet ja arvot eivät aina ole linjassa toistensa kanssa. Pahimmillaan yksi valinta sulkee sinut toisen ryhmän ulkopuolelle. Voiko yksi tällaisista valinnoista voi olla HPV-rokotuksen ottaminen?

Vaikka väkeä on pohjoisessa vähemmän ja etäisyydet ovat pitkiä, ovat yhteisöt tiiviitä. Pohjoisessa on suuria hengellisiä liikkeitä, joiden vaikutus näkyy vahvasti ihmisten arvoissa ja tavoissa toimia. Lähes kaikilla pohjoissuomalaisilla on suvussaan herätysliikehistoriaa.  

Minkälaisissa yhteisöissä nuori pohjoisessa elää? Otetaan esimerkkinä pieni lappilainen kunta. Kunnassa toimii vahva ja vanhoillinen uskonnollinen yhteisö, johon kuuluu myös opettajia, pappeja ja lääkäreitä. Se on hyvin turvallinen ja tiivis yhteisö, joka suojaa, auttaa ja ottaa mukaan uusia jäseniä. Yhteisö voi tuomita alkoholin juomisen, esiaviollisen seksin ja ehkäisyn. Pidemmällä perspektiivillä nämä säännöt ovat tuoneet turvaa ja suojelleet sekä kasvattaneet tätä yhteisöä.

Kaikki nuoret eivät näitä normeja jaa. Kunnasta löytyy ylierottuva kapinallisyhteisö, joka haluaa irrottautua uskonnollisesta yhteisöstä tai osoittaa, ettei ole siihen koskaan kuulunutkaan. Nämä nuoret toimivat niin, että valittu puoli ei jää varmasti epäselväksi; vetäisemällä kännejä ja harrastamalla varhaisia seksisuhteita. Esimerkkikunnassamme on siis erilaisia nuorisoryhmiä, joiden tämän hetkinen ja koko loppu elämän HPV-riski ja motivaatio rokotukselle vaihtelee.

Pohjois-Suomessa rokotusikäinen nuori voi joutua vaikeaan tilanteeseen. HPV-rokotus mielletään vahvasti rokotukseksi seksitautia vastaan. Nuori voi joutua tilanteeseen, jossa hän julkisesti, koko luokan läsnä ollessa, tekee valinnan rokotuksen puolesta tai sitä vastaan. Se voidaan tulkita vahvaksi seksuaaliseksi kannanotoksi. Oletko kiltti tyttö vai etkö? Kuulutko joukkoomme? Valinnan jälkeen luokka, koulu, kunta, vanhemmat ja pian koko kunta tietävät rokotuksestasi ja seksuaalisuudestasi. Tällä on uutisarvoa. Se on suorastaan lööppiainesta pienessä esimerkkikunnassamme.

Tämä on hyvin julkista terveydenhuoltoa hyvin arkaluontoisessa asiassa.

HPV-riski kasvaa suhteessa partnerien määrään. Mutta jos puolisot ovatkin toistensa ainoat partnerit elämän ajan, kuten heidän vanhempansa ja kaikki isovanhemmat heitä ennen? Mikä motivoi ottamaan rokotuksen, jos vakaumus kantaessaan ja toteutuessaan suo hyvän suojan taudeilta sekin?  

Nuoret kehittyvät kovin eri aikaan ja eritahtisesti. Kaikki 13-vuotiaat eivät vielä koe ajankohtaiseksi keskustelua seksitaudeista, oli uskonnollinen vakaumus mikä tahansa. Vanhemmat ovat avainasemassa nuorten rokotusmyöntyvyydestä puhuttaessa. Heitä ja heidän yhteisöjään tulisi informoida rokotuksen moninaisista hyödyistä ja rokotekattavuuden tärkeydestä. Etukäteen on vaikeaa tietää, minkä tien nuoret kasvaessaan valitsevat tai mille tielle joutuvat. Rokotus tuo turvaa silloinkin, kun tie on ennakoimaton tai ottaa hetkellisesti sivuraiteen.

Heikon rokotemyöntyvyyden takana voi olla hyvin ihannoitavia arvoja, inhimillisiä päätöksiä laumatilanteessa, riittämätöntä tietoa rokotteesta ja hämmennystä viimeaikaisista negatiivisista rokotekohinoista. Siksi on tärkeää, että rokotus kuuluu rokotusohjelmaan. Jokainen rokotusikäinen tulisi marssittaa vuorollaan terveydenhoitajan luokse ja he voivat halutessaan ottaa rokotuksen tai olla ottamatta. Näin nuoren yksityisyys turvataan henkilökohtaisessa ja arassa kysymyksessä.

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.