13-vuotias tyttöäiti, me emme unohda sinua

tyttöblogibanneriSilmäni tarttuvat toistuvasti sinipukuisen tytön kuvaan. Tytöllä on ujo hymy ja surulliset silmät. Hän on 13 vuotta vanha ja kotoisin Nigeriasta. Kuvassa tyttö on sairaalassa. Tytön vauva on juuttunut synnytyksessä äitinsä kapeaan lantioon ja kuollut. Samalla vauvan tyttöäiti on vammautunut, eikä tällä hetkellä pysty pidättämään virtsaa tai ulostetta.Getting Their Lives Back, Fistula Women in Nigeria Tuntuu uskomattomalta, että tässä samassa maailmassa, jossa me elämme, istumme ruuhkabussissa ja mietimme tulevan joulun tuomaa stressiä tai lepoa, yli 7 miljoonaa alle 18-vuotiasta tyttöä saa vuosittain lapsen. Että me aikuiset, joilla on iän lisäksi tietoa, valtaa ja vastuuta, annamme lasten mennä naimisiin ja saada lapsia. Että me emme tee mitään.

Usein kansainväliset ja kansalliset hankkeet varhaisten raskauksien vähentämiseksi keskittyvät ajatukseen siitä, että tyttöjen pitäisi muuttaa omaa käytöstään, jotta he eivät tulisi raskaaksi liian varhain. Tosiasiassa useimmille teini-ikäisille, ja erityisesti alle 15-vuotiaille, raskaudet eivät ole harkitun valinnan tulosta.

Aikaiset raskaudet eivät kerro tyttöjen huikentelevaisesta luonteesta vaan heijastavat vallan puutetta, köyhyyttä ja paineita, joita tytölle yhteisöissä luodaan. 95 prosenttia kaikista teiniraskauksista tapahtuu kehitysmaissa. Suurimmalla osalla tyttöäideistä ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia vaikuttaa oman elämänsä kulkuun, naimisiinmenoonsa tai siihen, saavatko he lapsen vai eivät. Heillä ei ole varallisuutta, koulutusta tai valtaa.

Tämä tarkoittaa sitä, että he tarvitsevat aikuisia puolelleen. Meidän tehtävämme on muuttaa maailma sellaiseksi, jossa lapset saavat kasvaa rauhassa aikuisiksi, opiskella ja tehdä tietoisia päätöksiä oman elämänsä suhteen.

Meidän pitää puhua tyttöäideistä ja vaatia vastausta päättäjiltä, mitä he aikovat tehdä taatakseen tytöille itsemääräämisoikeuden. Me emme saa unohtaa heitä, vaikka he eivät kykene korottamaan omaa ääntään ja osaa vaatia itse oikeuksiaan.
Sinä nigerialainen sinipukuinen tyttö, minä en unohda sinua.

Lue lisää:

Äidiksi lapsena – Miten ehkäistä teini-ikäisten raskauksia?

Tue työtämme

Seksuaalioikeudet

Väestöliiton kehitysyhteistyö ja vaikuttamistyö

Kuva: UNFPA/ Akitunde Akinley 

8 kommenttia artikkeliin ”13-vuotias tyttöäiti, me emme unohda sinua

 1. Koskettava juttu, mutta onkohan siinä asiavirhe? Kuvan tyttö ja taustalla oleva nainen näyttävät pukeutumistyylin perusteella olevan kyllä jostain muualta kuin Keski-Amerikan Nicaraguasta. Olisiko kuva Nigeriasta? Ainakin kuvaaja Akitunde Akinley on sieltä kotoisin ja kuvannut paljon kotimaataan.

  Tykkää

  1. Kaikki tytöt ovat joka tapauksessa lapsia, joten väliäkö tuolla. (Vaikka täällä Suomessa onkin tapana epäkunnioittavasti tytötellä aikuisia tai vähemmän aikuisia täysi-ikäisiä naisia.)

   Tykkää

  1. Hei ja kiitos kommentista. Lapsiäiti on todellakin vakiintuneempi termi kuvaamaan liian varhaisia raskauksia. Käytin termiä tyttöäiti, koska se kuvasi mielestäni valokuvan tyttöä parhaiten. Termistä voi toki olla monta mieltä.

   Tykkää

 2. Luin artikkelin huolella ja haluaisin palata sen taustoihin. Pohjoinen Nigeria on melkein yhtä fanaattisesti islamistista aluetta kuin Afganistan ja Pakistanin NWFP ja toivoisin että tämän alueen naisten tilannetta kuvattaisiin kulttuurisensitiivisesti, uskonnosta ja maailmanpolitiikasta lähtien. Tämä juttu oli jo alusta asti (maan sekaannuksesta) uutisankka. Tässä jutussa ei kerrota miksi 13-vuotiaat nigerialaistytöt tulevat raskaiksi eikä mitään maan sairaalaoloista. Kyllä juttu itkettää jo sinänsä, mutta koin aiheen käsittelyn täysin asiantuntemattomaksi. Eivät nämä ole mitään normaaleja teiniraskauksia. Ihan oikeasti, Väestöliitto, maanlaajuisena asiantuntijana, parantakaa maatuntemustanne!

  Tykkää

  1. Hei Anu,
   Blogi on haasteellinen laji, eikä välttämättä sopiva paikka syvällisiin analyyseihin. Tämä blogikirjoitus avaa syitä teini-ikäisten raskauksiin kehitysmaissa yleensä. Huomasithan linkin YK:n Väestörahaston, UNFPA:n, vuosiraporttiin ”Äidiksi lapsena – Miten ehkäistä teini-ikäisten raskauksia?”. Jos aihe kiinnostaa sinua enemmän on http://www.unfpa.org loistava tiedonlähde.

   Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.