Mikä mättää Länsi-Pohjassa?

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on reilusti alle sadantuhannen asukkaan maapalanen Perämeren pohjukassa, Lapin ja Ruotsin puristuksessa. Länsi-Pohjassa on kaksoiskaupunki Tornio-Haaparanta ja Kemissä kuuluisa lumilinna.  Näitä kyseenalaisemmat kunniamaininnat Länsi-Pohja saa seksuaaliterveyden osalta. Länsi-Pohja johtaa aborttitilastoja yhdessä isosiskonsa Lapin kanssa. Lappi ja Länsi-Pohja ovat myös tilastoykkönen ja -kolmonen nuoruusikäisten väkimäärään suhteutetuissa klamydiatapauksissa. Väliin kiilaa HUS-piiri.  Kuin sulan Länsi-Pohjan riepoteltuun hattuun tuovat uutiset HPV-rokotusten heikosta menekistä ysiluokkalaisten tyttöjen keskuudessa.

Miksi näin ovat asiat juuri Länsi-Pohjassa? Syyksi on epäilty Ruotsin vaikutusta, länsinaapurissahan abortit ja seksitaudit ovat huomattavasti yleisempiä kuin Suomessa. On myös mietitty, onko alueen uskonvakaumuksella painolastinsa seksuaalisuudesta puhumisen tai opettamisen tapaan. Myös ehkäisypalveluiden saatavuudessa ja tavoitettavuudessa saattaa olla ongelmia.

Jotta nuori ihminen kykenee pitämään itsestä huolta, kuten ehkäisemään seksitaudit ja raskauden, vaaditaan häneltä ja ympäröivältä systeemiltä monenlaista onnistumista. Tarvitaan tietoa ja taitoja, niiden oikeanlaista ja oikea-aikaista opettamista. Taitojen käyttöönotto vaatii sopivan asenteen. Jos itseä tai kumppaniaan ei näe suojelunarvoiseksi, ei opituilla tiedoilla ole maaperää, johon kasvaa. Arvoja ei voi toisen päähän kaataa, ne kasvavat hitaasti sosiaalisissa suhteissa ja vuorovaikutuksessa elinyhteisön kanssa. Ehkäisyvälineiden hankintaan pitää olla mahdollisuus kaikilla, varallisuudesta riippumatta. Myös palveluita on oltava saatavilla ja niihin pitää päästä mahdollisimman nopeasti.

Länsi-Pohjassa on jo herätty huoleen. Viime keväänä uutisoitiin, että vuoden 2014 alusta nuorille naisille tarjottaisiin maksutonta ehkäisyä. Tavoitteena on pienentää aborttilukuja. Suunnitelma on erinomainen ja rohkea. Raskaudenehkäisy ei kuitenkaan suojaa seksitaudeilta, siksi yhtälailla kondomit pitäisi saada ilmaisvalikoimaan.

Rokotekriitikot saivat lööppimedian tuella viestinsä läpi ilmeisen hyvin juuri Länsi-Pohjassa. Huolestuttava tilanne olisi vielä korjattavissa, jos nyt jokaisen nuoren viereen löytyisi aikuinen, joka tarjoaisi vastamyrkyn nuoren pelolle ja kumoaisi höpöpuheita.

Totuus on se, että varsinkaan Länsi-Pohjalla ei ole varaa olla rokottamatta tyttöjä. Siellä suojaamatonta seksiä harrastetaan enemmän kuin muualla. Seksitaudit ja suunnittelemattomat raskaudet ovat liian monen nuoren taakka. Toivottavasti syövältä ja sen esiasteilta säästetään mahdollisimman moni.

Lue lisää:

Rokoterähinä

2 kommenttia artikkeliin ”Mikä mättää Länsi-Pohjassa?

 1. Kiitos kirjoituksesta. Näkisin, että taloudellinen tilanne on myös Länsi-Pohjan korkeiden abortti- ja klamydiatilastojen taustalla. Alueella pitkään vallinnut laskusuhdanne on luonut epävarmuutta moniin perheellisiinkin. Vanhempien mieliala heijastuu usein nuoriin, jolloin koulu – terveystiedon tunnit mukaan lukien – ei välttämättä enää kiinnosta ja turvallista seksikäyttäytymistä ei välttämättä ymmärretä pitää tärkeänä myös käytännön tasolla. Uskon, että oikeat tiedot ja taidot opetetaan kyllä suhteellisen oikeassa iässä, mutta niiden vastaanotossa saattaa olla puutteita.

  Sen sijaan en aivan usko alueen uskonnonvakaumuksen (tässä viitattaneen vanhoillislestadiolaisuuteen) ja ehkäisypalvelujen saatavuuden ja tavoitettavuuden vaikuttaneen Länsi-Pohjan abortti- ja klamydialukuihin. Vanhoillislestadiolaisuus on kokemukseni mukaan yleisempää esim. Oulun seudulla ja sitäkin etelämpänä, ja kyseiseen uskonryhmään kuuluvat osallistuvat samaan terveystiedonopetukseen kuin ”muutkin” (mahdollisesta oppimismotivaatiosta johtuva tiedon puutteellinen välittyminen on tietenkin otettava heidänkin kohdallaan huomioon). En siis usko, että Länsi-Pohjan tilastot selittyisivät uskonnollisen ryhmän perinteillä. Ehkäisy on Länsi-Pohjassa yhtä tavoitettavissa kuin missä tahansa muuallakin, käytännössä myös syrjäkylien nuorille, joiden oppilaitos yleensä sijaitsee kunnan keskustassa kaupan läheisyydessä.

  Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen nuorille naisille on hyvä alku, mutta se ei riitä. Käytännössä ”maksuton ehkäisy” tarkoittanee hormonaalista ehkäisyä, joka kyllä vähentää suunnittelemattomia raskauksia, mutta ei suojaa sukupuolitaudeilta. Vaikuttaisi siltä, että tällä keinolla raskaudenehkäisystä oltaisiin tekemässä ensisijaisesti ”naisten juttu”, ja nuoret miehet saattaisivat unohtua. Jos sukupuolitautitartunnat halutaan tehokkaasti laskuun, tulisi nimenomaan kannustaa ja tukea nuoria (sekä naisia että miehiä) kondomin oikeaoppiseen käyttöön. Helposti ja huomaamattomasti esim. koulusta tai nuorisotilasta saatavat ilmaiset kondomit lisäisivät varmasti kiinnostusta turvallisempaan kanssakäymiseen.

  Nykydiskurssi tuntuu tiedostavan jo jonkin verran, että seksuaaliterveys liittyy myös nuorison muuhun hyvinvointiin. Länsi-Pohjassa olisi nyt ensiarvoisen tärkeää pitää huolta nuorten ihmisten omista tiloista ja harrastusmahdollisuuksista, koska arvostetuksi tulemisen kokemus ruokkii mielen lisäksi myös fyysistä terveyttä.

  LN
  opiskelija, Oulu

  Tykkää

 2. Hei! Kiitos aivan loistavasta palautteesta! Toit esiin mainioita näkökulmia. Länsi-Pohjan ja muun Lapin tilanne on hyvin kiinnostava, eikä nuorten heikkoa seksuaaliterveyden tilaa tosiaan voi selittää yksioikoisesti, kuten kirjoitit. Jotain kulttuurisia, yhteisöllisiä, sosioekomisia erityispiireitä täytyy olla, joita kaikkia emme ehkä vielä tunnekaan. Tuo esittämäsi näkökulma perheiden hyvinvoinnista on todella tärkeä. Viime laman (’90-l) aikana oli koko Suomessa teiniaborttibuumi, jota osin selitetään sosioekomisin syin, esimerkiksi juuri perheiden huonovointisuudella.

  Olen aivan samaa mieltä, että kondomit pitää saada myös ilmaisvalikoimaan!

  Erityisen hieno oli tuo viimeinen kappaleesi – näinhän se just menee: jos kokee olevansa arvokas ja tärkeä, haluaa pitää itsestään huolta. Itsetunnolla ja itsearvostuksella on merkittävä vaikutus motivaatioon. Jos itsearvostus puuttuu, eivät riitä edes hyvät tiedot siihen, että esimerkiksi ehkäisyä käytettäisiin.
  Blogini on blogimaisesti provokatiivinen ja tiivis, jotta se herättäisi keskustelua. Kiitos, että laitoit palautta. Opiskeluintoa toivottaen,
  Miila

  Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.