Argentiinalaista tangoa modernisti

Kävin katsomassa argentiinalaista tangoa. Tango on intohimon kieli. Kuka voisi unohtaa Al Pacinon ja vastanäyttelijän kuuman tangon elokuvassa Naisen tuoksu? Ei kukaan!

Tanssiteatteri Tsuumi esitti parisuhdetanssin. Ajattelin pariterapia-asiakkaitani ja kaikkia parisuhteissaan kipuilevia ihmisiä, jotka voisivat saada tanssista lohtua. Muillakin on tällaista. Näyttämöllä parin elämä oli yhtä tempoilua ja lähtemistä ja jättämistä, paluuta takaisin. Koreografi Matti Paloniemi näytti parisuhteen kaikessa herkkyydessään kysymyksenä, ”oletko minua varten”? ja kysymyksenä ”ethän jätä minua?” Janne Teivaisen musiikki oli kaunista sellonsoittoa rumpusäestyksineen.  Tanssija Samuli Nordberg yllätti herkkyydellään. Miten nautittava rooli herkälle miestanssijalle. Kaunis elämys, ajattelin. Jäin pohtimaan millainen elämys parisuhde onkaan. Ja joskus se on niin erilainen itselle ja kumppanille.

Suomalainen Minna Tuovinen ja argentiinalainen Martin Heslop ovat modernisoineet argentiinalaista tangoa. He palasivat menestyksekkäältä Argentiinan-kiertueelta ja tulivat Suomeen Kanneltaloon esiintymään. Kun argentiinalaisessa tangossa mies on varsinainen riikinkukko, kaksikon nykytangossa nainen vie ja pistää hepun lujille seksikkäästi, tarvitsevasti, uhmakkaasti. Punatukkainen ja naisellinen Minna sopii rooliinsa hienosti. Martin, komeana ja pitkätukkaisena hurmurina, epätoivoisessa rakkaudessaan, on huumaavaa katsottavaa. Hänen epätoivonsa saa hänet vammautumaan, jopa halvaantumaan. Nainen kiertää kehää ympäri miehen, kaikki valta käsissään.

Lähdin teatterista täynnä intoa. Mielessäni pauhasivat illan musiikki, värit ja kuvat. Kanadalainen psykologi Sue Johnson on jo kauan verrannut parisuhdetta tanssiin, mutta nämä esitykset olivat päässeet paljon psykologiankirjoja edemmäs. Ne koskettelivat sitä, miten parisuhteissa käydään valtataistelua, mutta miten herkästi rakkauden edessä myös nöyrrytään, vailla ehtoja.

Yksi kommentti artikkeliin ”Argentiinalaista tangoa modernisti

  1. Kiitos hienosta blogitekstistä. Suosittelen argentiinalaista tangoa ihan paritanssina kaikille, jotka haluavat ottaa riskin. Riskin siinä suhteessa, että tango hyvin intiiminä tanssina tekee näkyväksi parisuhteen roolit ja valta-asetelmat. Tämä johtuu siitä, että argentiinalainen tango on improvisaatiota ja siten parin välistä jatkuvaa dialogia. Toki perinteinen salonkitango helposti ylläpitää ja tuottaa perinteisen kliseisiä populaarikulttuurin rooliodotuksia, mutta nämä mallit ovat vain pieni osa tangokulttuuria, jossa maailmalla löytyy niin perinteisillä sukupuolirooleilla leikittelevä queer tango kuin seksuaalisten vähemmistöjen omat alakulttuurit.
    Meidän omasta hienosta argentiinalaisen tangon kulttuurista löytyy Minnan & Martinin lisäksi monia omintakeista tanssikulttuuria maailmalle putkauttavia taitelijoita ja aivan tavallisia tangon harrastajia. Ensimmäistä voi mainita syyskuussa Espoon kaupunginteatterissa esitetty Seitsemän miestä. Elina Lajusen ohjaus kertoo Seitsemän veljeksen tarinan tangon keinoin. Mahdollisena harrastuksena ja oman elämän riskinä löytyy lisää tietoa osoitteessa http://www.tango.fi.

    Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.