Suositusten suojissa

Vesipisarat tippuvat hupun reunalle. Kylmä tuntuu saappaissa villasukista huolimatta. Miksi tässä pitää taas seistä? Keskellä päivää leikkipuistossa sen ainoan vesilätäkön reunalla. Kura roiskuu kun taapero hyppii onnellisena keskellä lätäkköä.

Avaa nyt suusi, että voin harjata sinun hampaasi. Avaatko jos saat samalla pestä äidin hampaat? Hampaat tulee pestyä, mutta löydän hammastahnaa vielä nukkumaan mennessäni hiuksistani ja korvan takaa.

Illalla sohvalla imettäessäni saan ensi lapsen sormen nenääni, tämän jälkeen napakan kiskaisun hiuksista ja lopulta ikenillä pienen puristuksen rinnanpäästä. Jaahas olisiko hampaita tulossa?

Miksi minä tätä kaikkea teen? Kukaan ei ole näitä suorituksiani todistamassa, mittaamassa tai dokumentoimassa. Voiko näillä toimilla edes todistaa jotain omista kyvyistä tai arvosta vanhempana? Kyse ei varmasti ole vain omasta halustani, sillä edellä kuvaamissani tilanteissa olisin toivonut olevani jossain muualla.

Jostain minulle on kuitenkin noussut selkeä ajatus siitä, että näin tulee tehdä. Ulkoilla lapsen kanssa säännöllisesti ja riittävästi, ehkäistä tulevia suun terveyden ongelmia antamalla hyviä malleja jo pienestä pitäen, ja edistää omaa sekä lapsen terveyttä imettämällä häntä täysin puolen vuoden ikään ja osittain yhden vuoden ikään asti.

Mikä on neuvolasta annettujen suositusten merkitys? Saavatko ne minut hetkellisesti syrjäyttämään omat haluni, katsomaan sillä hetkellä ärsyttävää tilannetta osana suurempaa kokonaisuutta? Luotanko siihen, että suositusten takana on laajasti tutkittua tietoa niiden hyödyistä? Vai annanko oma halun ratkaista kuinka toimin missäkin tilanteessa? Vai suojaako suositusten mukaan toimiminen minua muiden arvioinnilta? Voinko todistaa olevani hyvä vanhempi toimimalla kuten suositukset ohjaavat?

Äiti, sukat on märät ilmoittaa lätäkössä istuva lapseni. Ehkä on parasta lähteä kotiin. Onneksi tein lounaan jo aamulla valmiiksi.

Valtakunnallisilla Neuvolapäivillä julkaistiin uudistetut äitiysneuvolan suositukset

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.