Isän merkitys

Kaikilla pojilla ei ole isää, mutta niille joilla isä on, on isällä suuri merkitys.

Isä on ottanut mallia omasta isästään. Hän on kokenut ylpeyttä isästään, mutta myös häpeää, ehkä pelkoakin. Hän on samaistunut isäänsä ja hänen toimintaansa. Samaistumisen kautta hän on miettinyt mikä on oikein, mikä väärin. Hän on miettinyt millainen mies ja millainen isä haluaa itse olla. Ja tästä isästä ja miehestä taas hänen poikansa ottaa mallia ja samaistuu häneen. Myös ympäröivä maailma ja sen arvot ja asenteet vaikuttavat, mutta kokemus samaistumisesta on tärkeää.

Poika miettii isäänsä aina ja samaistuu. Hän opettelee ja muokkaa itseään vertailemalla isiä toisiinsa, samoin vertaamalla miehiä toisiin miehiin. Millainen minusta tulee, millainen haluan olla? Ja kysyy: ”Voinko vaikuttaa asiaan itse?”

Onneksi kukaan ei ole täydellinen. Jos vain ”kopioituisimme” ei kehitystä tapahtuisi. Onneksi jokainen voi vaikuttaa omaan itseensä ja valikoida ne asiat, millaiseksi haluaa tulla. Voi ottaa samaistumiskohteekseen naapurin miehen tai kaverin isän, jos oma isä jossain kohtaa ei tunnu hyvältä samaistumisen kohteelta. Ja pojat, joilla isää ei ole, voivat etsiä hyviä samaistumiskohteita muista miehistä.

Myös äitiin tai naiseen poika voi samaistua. Samaistumalla ympärillä oleviin ihmisiin poika rakentaa omaa, itselle hyvältä tuntuvaa identiteettiään.

Jos isä on olemassa, mutta ei ole koskaan paikalla pojan tai lapsen elämässä, lapsi joutuu samaistumaan oletuksiin omasta isästään. Se ei ole reilua, sillä silloin samaistuminen ei tapahdu todellisiin asioihin, vaan kuvitelmiin ja salaisuuksiin. Epätodelliseen samaistuminen on sama asia kuin luulisi elokuvan olevan dokumentti. Ja se ei ole reilua pojan kannalta.

Isät, jotka ovat läsnä poikiensa elämässä, ovat todellisia ja reiluja poikiaan kohtaan.

Hyvää isänpäivää!

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.