Aborttikeskustelua

Abortti on ollut huutoäänestysten ja julkisen kädenväännön kohteena koko 1900-luvun. Vaikka ajat ja arvot ovat muuttuneet, ei kuumana käyvä keskustelu näytä lähiaikoina jäähtyvän.

Abortti koskettaa ihmisiä ja yhteiskuntia monella eri tasolla. Toisille siinä on kyse naisen oikeudesta omaan kehoon, toisille lapsen oikeudesta elämään. Poliittinen kanta abortteihin saattaa muuttua yhteiskunnan väestöpoliittisten tavoitteiden mukaan.

Tuntuu siltä, että aborttikysymykseen on mahdotonta löytää kaikkia osapuolia tyydyttävää vastausta, koska keskustelua käydään täysin erilaisista lähtökohdista. Yhden näkemyksen mukaan aborttia pidetään vakaumuksen määrittelemänä syntinä, kun taas toisen näkökulman mukaan kyse on ihmisoikeuksista.

Aborttikeskustelun avaukset syntyvät siis monesti hyvin erilaisista asetelmista. Irlannissa nuori nainen kuoli verenmyrkytykseen, kun lääkärit kielsivät häneltä abortin, mikä kirvoitti tuhatpäiset ihmisjoukot osoittamaan mieltä Dublinin kaduille. Meillä Suomessa taas väitellään siitä, saako lääkäri kieltäytyä suorittamasta aborttia vakaumuksensa takia. Viimeisimmän korren aborttikeskusteluun kantoi paavi Franciscus, jonka mukaan aborttikysymys on saanut katolisessa kirkossa jo aivan turhan suuren roolin. Asioista kiistelevät siis hyvin erilaiset ihmiset hyvin erilaisin motiivein.

Syvistäkin ristiriidoista huolimatta on positiivista, että abortista keskustellaan. Kun erilaiset mielipiteet ja näkemykset saavat julkisessa keskustelussa tilaa, on osapuolten helpompi ymmärtää toisiaan. Ainakin kiistan eri osapuolet tietävät suunnilleen, että mistä riidellään ja miksi.

Abortti ei koskaan ole helppo päätös naiselle ja sitä punnitaan varmasti monelta kantilta. Joku perustelee päätöstään uskonnollisilla tai moraalisilla tekijöillä, joku terveydellisillä tai omiin tuntemuksiinsa pohjautuvilla syillä. Loppujen lopuksi raskaudessa ja abortissa on kuitenkin kyse naisen omasta kehosta. Eikö naisella pitäisi siis olla päätäntävalta sen suhteen, hyväksyykö hän abortin itselleen vai ei, olipa syy päätökseen mikä hyvänsä?

Lisää aiheesta:

Aborttitoiveita ja kokemuksia selvitetty 50- ja 60-lukujen Suomessa
Turvallinen raskaudenkeskeytys on jokaisen oikeus

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.