Rokoterähinä

”Tämä on sukupuolista syrjintää ja ikärasismia!” huutaa poika luentosalin eturivistä. Olin pitämässä luentoa helsinkiläislukion terveysteemapäivässä ja yhtenä aiheistani olivat papilloomavirusten aiheuttamat tulehdukset ja papilloomavirusrokote.

Olin juuri näyttänyt nuorille kuulijoille alla esitetyn kuvan ja kertonut, kuinka pian seksielämän aloittamisen jälkeen virustartunnan voi saada. Kuvassa esitetyn tutkimustuloksen mukaan vuoden kuluttua ensimmäisestä yhdynnästä neljänneksellä naisista oli tulehdus, kolmen vuoden kuluttua jo puolella. Vaikka kondomi suojaa muuten hyvin seksitaudeilta, ei se HPV:n kohdalla aina estä tartuntaa, sillä pöpöä voi olla myös niillä iho- ja limakalvoalueilla, joita kondomi ei suojaa.

Suuren virusperheen jäsenistä osa on varsinaisia pahiksia, joiden aiheuttamat tulehdusmuutokset saattavat kymmenien vuosien sisällä kehittyä syöväksi saakka. Useimmiten puhutaan vain kohdunkaulansyövästä, mutta yhtä lailla papilloomavirusten tiedetään aiheuttaman penis-, peräsuoli- ja nielusyöpää. Syöpä ei katso sukupuolta, sen voi saada mieskin, vaikka kohdunkaulan syöpä toki on miesten syöpiä paljon yleisempi.

Papilloomavirusrokote on tehokas keino suojautua ärhäköiltä virustulehduksilta ja sen ikäviltä seurannaisilta. Rokote kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen seksielämän aloittamista, näin se suojaa mahdollisimman tehokkaasti heti ensimmäisistä seksikerroista alkaen.

Papilloomavirusrokote on tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana kansallisessa rokotusohjelmassa ja marraskuusta 2013 alkaen rokotteen saavat kouluterveydenhoitajan pistämänä kaikki 11-15-vuotiaat tytöt. Jatkossa rokotetaan vuosittain 11-12-vuotiaat tytöt.

Tämä tieto närkästytti luennoltani istuneen lukiolaispojan. ”Miksei poikia rokoteta? Miksi miehiä aina syrjitään?” Hyvä kysymys. Juuri nyt valtiolla ei ole rahaa poikien rokottamiseen. Entä ikäkysymys? Mitä jos onkin jo niin vanha, ettei kuulu rokoteohjelman piiriin? Rokotteen saa lääkärin kirjoittamalla reseptillä apteekista kuka tahansa iästä ja sukupuolesta riippumatta. Rokotesarjan hinta itse maksettuna on yli 400 euroa.

Toivottavasti rokote otetaan riemumielin vastaan sen saavien keskuudessa. Ja tasa-arvon nimissä toivottavasti lukiolaispojan ärtymykseen voidaan pian vastata – papilloomavirukselta suojassa pysyminen on kaikkien nuorten oikeus.

hpv

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.