Rikastu rintamaidolla

Lueskelin kesällä imetykseen liittyvää uutisointia. Kaksi rintamaidon kulutukseen liittyvää uutista sai minut pohtimaan rintamaidon mahdollisuuksia rikastumisen näkökulmasta. Ensimmäisessä uutisessa kerrottiin varakkaiden kiinalaisten uusimmasta terveysvillityksestä, rintamaidon ostamisesta imettäjiltä aikuisten ravinnoksi. Toisessa uutisessa kerrottiin Yhdysvalloissa myytävästä rintamaidosta ja sinne syntyneistä rintamaitomarkkinoista.

Rintamaidon koostumuksen ylivertaisuus on kiistaton. Maidon aktiiviset aineosat, jotka tuottavat hyvinvointia rintamaidon kuluttajille tekevät sen valmistamisesta keinotekoisesti hyvin hankalaa. Näin rintamaidosta on sananmukaisesti tullut nestemäistä kultaa.

Rintamaidon luovuttaminen sairaaloiden äidinmaitokeskuksiin, jossa sitä käytetään keskosten ja sairaiden vastasyntyneiden tarpeisiin on Suomessa keino hyödyntää yli oman tarpeen oleva maitomäärä. Luovuttajaksi voi ryhtyä täyttämällä tietyt terveydelliset kriteerit. Luovutettu rintamaito myös testataan ennen sen käyttöä.

Yhdysvalloissa on kehittynyt toisenlaiset rintamaitomarkkinat, jotka toimivat tavallisten äidinmaitokeskusten tai –pankkien ulkopuolella. Nämä markkinat toimivat viranomaisten ulottumattomissa rintamaitoa myyvillä nettisivuilla. Nettisivuilla äidit myyvät maitoaan sitä tarvitseville. Ostajia riittää ja rintamaidon litrahinta on noussut yli 50 euroon litralta. Suomessa äidinmaitokeskukset maksavat noin 20 euroa litralta. Kerrottakoon, että kiinalaisen imettäjän palkkio saattoi uutisen mukaan nousta noin 2000 euron kuukaudessa.

Ottamatta kantaa rintamaitomarkkinoiden hyväksyttävyyteen tai eettisyyteen, on mielenkiintoista pohtia millaisia vaikutuksia näillä markkinoilla olisi Suomessa.  Kannustaisiko mahdollinen taloudellinen etu nuoria ja kouluttamattomia äitejä panostamaan imetykseen?  Ikä ja koulutuksen taso vaikuttavat tilastojen mukaan imetyksen kestoon.  Kasvattaisiko ostettavissa oleva rintamaito perheiden välistä eriarvoisuutta? Vai lisäisikö saatavilla oleva luovutettu rintamaito äitiyden valintoja?

Äitiyttä ei mitata millilitroissa, mutta voiko maitomäärillä luoda uraa?

….

Tiistaina alkoi imetyksen teemakuukausi osoitteessa www.perheaikaa.fi. Käy kurkkaamassa asiantuntijoidemme videot ja vinkit täältä!

Yksi kommentti artikkeliin ”Rikastu rintamaidolla

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.