Ollaanko Suomessa suvaitsemattomia?

Enemmistö suomalaisista oli ainakin osittain sitä mieltä, että maahanmuuttajan on oman etunsa vuoksi koetettava tulla mahdollisimman suomalaisten kaltaisiksi. Näin kertoi Helsingin Sanomien tilaama gallup.

Tällä tavoin ajattelevien osuus vastaajista oli kasvanut selvästi.
Näyttäisi, että suomalaisista on tullut yhä suvaitsemattomampia. Mutta mistä asiasta vastaajat olivatkaan samaa mieltä? Emme tiedä, olivatko vastaajat samaa mieltä siitä, että suomalaisen kaltaiseksi tuleminen on tarpeen nimenomaan muuttajan oman edun vuoksi. Siksi, että erilaisen elämä Suomessa on vaikeaa ennakkoluulojen vuoksi. Vai onko vastaajan omasta mielestä erilaisuus huono juttu?

Tällaisten gallupkysymysten tulkinta on mahdotonta. Mutta saadaanhan mielikuviin perustuvaa uutisoitavaa.

Viikko sitten matkustin junalla Englannista Walesiin. Junan konduktööri kuulutti pitkät pätkät kieliopillisesti oikein mutta vahvasti latinalaisella korotuksella. Minua ääntämys nauratti. Kenenkään muun matkustajan kulmakarvakaan ei värähtänyt asian vuoksi. Business as usual.

Kuinka pitkään menee, että suomalaisen konduktöörin sallitaan puhua suomea murtaen ilman huomauttelua? Nurkkakuntaisuutta selittää tottumattomuus, mutta myös pienelle yhteiskunnalle tyypillinen jalkoihin jäämisen pelko. Kulttuurisessa selviytymisessä ei auta albaniaksi linnoittautuminen, vaan notkea valmius sopeutua ja omaksua uusia valmiuksia muuttuvassa maailmassa.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.