Otetaanpa oppia Ruotsista

Singaporelaisessa sanomalehdessä oli parin sivun juttu otsikkolla ”Lattepappojen maassa”. Kyse ei ollut Italiasta vaan Ruotsista, jossa lehden ihmetykseksi kaduilla voi nähdä lastenvaunuja työntäviä miehiä kahvimukit kourissaan ja isiä viettämässä aikaa lastensa kanssa. Ruotsin tasa-arvomalli on kuuluisa ja siihen vedotaan ympäri maailman.

Parhaillaan käydään kuumaa keskustelua kotihoidon tuen puolittamisesta. Äitejä patistetaan töihin ja isiä kotiin. Jos kotihoidontuen määrää ei tuntuvasti koroteta tavoitteisiin ei päästäne. Asian ratkaisu voisikin löytyä ansiosidonnaisen vanhempainvapaan puolelta.

Ruotsissa isistä valtaosa, yli 80% käyttää mahdollisuutta vanhempainvapaaseen. He pitävät neljänneksen päivistä. Tämä on aika hyvä tulos, joskaan ihan tasan ei hoitovastuu sielläkään jakaudu. Äidit käyttävät edelleen valtaosan päivistä.

Muutama vuosi sitten osallistuin arvostetun Eurooppa laisen järjestön ”Eurochildin” delegaatiossa opintomatkalle Ruotsiin ja Tanskaan. Saimme tutustua Ruotsin perhepolitiikkaan, päivähoito- ja  vanhempainvapaajärjestelmään, sekä keskustella avoimessa päiväkodissa lastensa kanssa päivää viettävien äitien ja isien kanssa.

”Saan 90% palkasta, joten miksipä en olisi vanhempainvapaalla. Vaimoni on hoitanut lasta vuoden, nyt on minun vuoroni” kertoi eräs isä minulle.

Ruotsin vanhempainvapaajärjestelmä on Pohjoismaiden avokätisimpiä. Vanhempainvapaa kestää 16 kuukautta, josta 13 kuukautta 80%:n korvauksella ja kolme kuukautta tasasummalla. Monet työnantajat, kuten tapaamani isän tapauksessa, maksavat lisäksi 10% palkasta. Molemmille vanhemmille on korvamerkitty kaksi kuukautta ja loput ovat vanhempien vapaasti käytettävissä. Suomalaiseen järjestelmään verrattuna joustoa on enemmän, vapaata voi ottaa osissa ja sitä voi käyttää aina siihen saakka kunnes lapsi täyttää kahdeksan vuotta. Eiköhän näillä ehdoilla suomalaismieskin jäisi muutamaksi kuukaudeksi kotiin!

Sairaskassa maksaa vanhempainvapaat eivätkä työnantajat. Varat kerätään kaikilta työnantajilta yhteisesti. Tätähän naisyrittäjät yrittävät ajaa Suomeenkin.

Muutama vuosi sitten lanseerattiin veroporkkana. Mitä tasaisemmin vanhempainvapaan jakaa sitä suuremman verohelpotuksen saa.

Uskon, että Suomessakin tasa-arvoa ja isien perhevapaiden käyttöä edistäisi parhaiten Ruotsin esimerkki:

  • isille kiintiöidään sama kuukausimäärä kuin äidillä on käytettävissä lapsen syntymän jälkeen
  • parannetaan korvaustasoa lähelle ansiotasoa
  • sallitaan vapaan joustavampi käyttö
  • pidennetään vanhempainvapaakautta

Perheet valitsevat hoitovapaan ja kotihoidon tuen, koska vanhempainvapaan päättyessä lapsi on useimpien vanhempien mielestä liian pieni päiväkotiin vietäväksi . Pidennetään siis vanhempainvapaakautta ! Aluksi edes lapsen yksivuotispäivään sakka. Tätä on muuten tavoiteltu jo 70-luvulta lähtien. Olisikohan aika jo kypsä edes tähän? Siitä eteenpäin voidaan edetä Väestöliiton  kehittämän Vanhempainvapaan joustomallin mukaisesti, joka on Ruotsin mallin vaatimattomampi versio. Idea on hallituksen ja opposition vapaasti käytettävissä.

Helena Hiila-O’Brien (Väestöliiton toimitusjohtaja 2002-14)

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.