Yllätys, yllätys!

Philip Glass on maailmankuulu elokuvasäveltäjä, oopperasäveltäjä, sinfoniasäveltäjä. Hänen musiikkinsa on jännittävää, energisoivaa, palavaa! Katselin netistä dokumenttia hänen elämästään. Hemmo on ihan jees, ei siinä mitään. Mutta huomioni kiinnittyi hänen vaimoonsa, joka reippaasti pudotteli dokumentintekijälle kahden pikkulapsen äidin tunteet.

Yllätys, yllätys! Vaimo on ihan kypsä! Ei siinä auta merenrantahuvilat ja maailmankuulut illallisvieraat. Vaimo on mielettömän paljon yksin. Yhdessä kohtauksessa hän viihdyttää lapsia, kun Phil keskustelee sinfoniasta. Toisessa kohtauksessa vaimo on yksin kotona kahden alle viisivuotiaan kanssa, kun mies on matkoilla oopperansa ensi-illassa. Lopussa vaimo istuu yksin sohvalla kuvattavana (kenellä ne lapset nyt ovat?) ja kertoo, että tämä on ihan syvältä. Mies ei osallistu, ei ole lomallakaan lomalla, eikä koskaan ole saatavilla tai käytettävissä. Kyyneleet silmissä hän sanoo, että ”meillä molemmilla on paljon rakkautta toisiamme kohtaan, mutta…”

Voi Phil, voi Phil. Etkö sinä näe mitä sinulle on tapahtumassa, mitä olet menettämässä? Rakkaus ei riitä, jos vaimon todellisuus on jotain aivan toista, kuin mistä sovittiin. Sovittiin, oletan, yhteisestä elämästä. Ei sovittu, oletan, että vaimolla olisi avustava rooli miehen elämässä.

Tämä ei ole pariterapeutille mikään yllätys, mutta silti. Harvoin näkee kuvina edessään maailman tavallisimman tarinan, jossa pari ajautuu eri teille lasten synnyttyä.

3 kommenttia artikkeliin ”Yllätys, yllätys!

 1. Hyvä kirjoitus Heli, kiitos!

  Musta tuntuu joskus, että oon vähän Phil – ilman merenrantahuviloita ja lapsia tosin. Työhön on niin helppo uppoutua, että yhteinen aika jää helposti toiseksi. Ja usein kannan työtä mielessä yhteisellä ajalla.

  Naisphileistä ei puhuta kauheasti. Mutta kuvittelisin niiden / meidän olevan aika yleisiä. Eikös kyse ole pohjimmiltaan siitä, että toinen asettaa muun elämän jatkuvasti kumppanin / perheen edelle? Oletko huomannut, että miesten ja naisten välillä olisi eroja tämän suhteen?

  Tykkää

 2. Hei, kiitos viestistä. Perinteiset roolit tekevät sen, että useammin mies kuin nainen on ”Phil”. Mutta naisphileistä tosiaan pitää kirjoittaa – kiitti blogi-ideasta!

  Tykkää

 3. Noo sellaista se on. Puhutaan että elämä on valintoja…naiset tyypillisesti juoksevat alfa-urosten perässä (katsokaa vaikka deittiprofiileja, tokihan miehen pitää olla pitkä, koulutettu/kunnianhimoinen, tietää mitä tahtoo ja ottaa sen…) ja prinsessan taikasauvan heilautuksella sen pitäisi muuttua betaksi: empaattinen perhe/parisuhdekeskeinen tunneälykäs (mutta toki samalla tienaa paljon ja on kamalan kiinnostava). Naisten pornon (TosiTV, Emmerdale, salkkarit, Hollywood-romantiikka, iltapäivälehdet, naistenlehdet…) vaikutukset parisuhteisiin ovat surulliset.

  Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.