Seksuaalinen nautinto on tärkeä osa elämää

Seksuaalisuudessa ja seksissä ei ole kyse vain yhdynnästä tai orgasmista, vaan syvästä aistinautinnosta. Toisen tai oman itsensä lähellä oleminen, on osa seksuaalisuutta ja erotiikkaa. Ratkaisevaa on se, miten jokainen meistä mieltää oman seksuaalisuutensa ja sen tärkeyden omassa elämässä. Nautinnon mahdollisuudet ovat rajattomat, elät sitten yksin tai yhdessä toisen kanssa, seurustelet tai tapailet kumppaniasi. Yksineläjän seksuaalisuus voi olla juuri sitä parasta, saa itse päättä milloin, missä ja mitä haluaa. Hyvä suhde omaan seksuaalisuuteen antaa ihmiselle voimavaroja ja ylläpitää omanarvontunnetta. Kuinka vanhaksi sitä oikein pitää elää, että saa itse päättää vapaasti omasta tavasta nauttia seksuaalisuudesta ja seksistä?

Miten käy yksilön omien arvojen tabujen murtuessa? Muutos on mahdollisuus, mutta se vaatii myös arvokeskustelua ainakin oman itsen kanssa. Tarvitaan myös tietoa, mutta ikääntymisen vaikutuksia seksielämään löytyy huonosti asiallista materiaalia.
Keskustelu ja asennemuutos auttavat seksuaalisuuteen liittyvien vaikeidenkin asioiden käsittelyä. Tabujen ympärille kietoutunut, usein kielteinen ilmapiiri, on väistymässä. Seksuaalinen kaltoinkohtelu ja koettu seksuaalinen väkivalta ovat tänä päivänä kipeä puheenaihe myös ikäihmisten kanssa.

Väestöliitton senioriklinikka tarjoaa seksuaaliterveyteen liittyviä palveluja ikääntyville ihmisille. Seksuaalisuuteen tai seksiin liittyvää ongelmaa ei tarvitse olla vastaanotolle hakeutumisen syynä. Palveluihin voi hakeutua myös keskustelemaan mistä tahansa mieltä askarruttavasta asiasta, aina ei tarvitse olla varsinaista ongelmaa.

Väestöliitto on myös julkaissut vuonna 2011 Kosketuksen kaipuu – kirjan kypsän iän seksuaalisuudesta. Kirja avaa uusia näkökulmia kypsän iän seksuaalisuuteen.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.