Parisuhdevinkki: Kuraa ja kyyneleitä

 Vinkkejä pitkään parisuhteeseen ja intohimoiseen seksielämään voi jatkuvasti lukea lehtien sivuilta. Useimmiten vinkataan vahvistamaan hyvää, lisäämään kunnioitusta ja toisen lempeää huomiointia.  Kannatettavaa toki, mutta miksei se monesti riitä?

Olen ainakin kymmenesti vastannut toimittajan kysymykseen siitä, miten selvitä erilaisista seksuaalielämän haasteista ja parisuhteen ongelmallisista tilanteista siten, ettei vain suututtaisi kumppania. Miten kertoa omista haluista ja haluamattomuuksista, yhteisistä vaikeuksista tai vaikka surkeasta seksistä niin, ettei toinen vain suuttuisi, loukkaantuisi tai yhtään pahoittaisi mieltään?

Vastaan kysymykseen aina uudella kysymyksellä: miksi toisen suuttumista tai erillisyyttä joutuu niin kovin varomaan? Miten ylipäätään voi selvitä elämästä joskus pahoittamatta toisen mieltä, ärsyttämättä ja suututtamatta? Ei voikaan. Miten se siis olisi mahdollista parisuhteessa ja vieläpä sen intiimeimmässä osa-alueessa, seksuaalisuudessa?

Parisuhde on usein aikuisiän tiivein ja läheisin ihmissuhde. Siihen peilautuu vahvasti kykymme kiintyä toiseen, ylläpitää yhteyttä ja ilmaista itseämme. Jos parisuhteessa kokee luvalliseksi ilmaista vain positiiviseksi koettuja tunteita, iloa ja onnea, hillintää ja hallintaa, jää suhde ajan myötä väistämättä kohtuullisen pinnallisiksi.

Seksuaalielämä tuo usein tiivistetysti esille sen, mitä parisuhteessa on hyvässä ja huonossa muutoinkin olemassa. Seksuaalielämä on kuin ikkuna, josta pääsee kurkistamaan tarkasti parin välistä vuorovaikutusta, turvallisuutta ja emotionaalista kontaktia. Juuri siksi seksi paljastaa meistä ja parisuhteestamme paljon.

Viikon parisuhdevinkkini ovatkin kunniottavat kurat ja kyyneleet. Parisuhteen kurat ja kyyneleet tarkoittavat kahden ihmisen rehellistä läsnäoloa toisilleen. Suhteen alku on usein paratiisimainen, hehkua ja intohimoa pullollansa. Ajan myötä intohimon kuumin liekki hiipuu ja on aika nostaa kaikki kortit pöydälle, jos mielii suhteen syvenevän ja intohimon yhä palavan. Juuri tässä kohdin on riski suututtaa ja loukata toista, vain olemalla oma itsensä ja erillinen, erilainen ihminen.

Yhteys toiseen ihmiseen syntyy kahden erillisen ihmisen vapaavalintaisesta ja turvallisesta kontaktista toisiinsa. Turvallisuus ei muodostu konfliktittomuudesta tai ainaisesta paratiisista, vaan taidosta olla yhtä myös hankalissa kohdissa. Uskalluksesta näyttää tarvitsevuuttaan, pimeitä puoliaan, häpeän ja heikkouden kohtiaan. Rohkeutta kohdata toisen erilaisuus ja näyttää omansa. Kun kaikki kortit ovat pöydällä, kurien ja kyynelten kera, on valinta olla yhdessä rehellisellä ja turvallisella pohjalla. Tällainen olen – ja siitäkin huolimatta sinun silmissäsi rakas.

Siispä kuravinkkeihin. Kerro kumppanillesi avoimesti niistäkin kohdista, joissa ette sinun todellisuudessasi kohtaa. Lakkaa näyttelemästä iloista ja onnellista, jos et ole sitä. Ota oloistasi vastuu, jaa niitä ja avaa itseäsi. Uskaltakaa suuttua yhdessä, riitaantua, olla kunnioittaen erillisiä ja erimielisiä – ja luoda jälleen yhteyttä toisiinne. Erillisyys ja erilaisuus ruokkivat intohimoa ja halua, rehellistä ja intiimiä vuorovaikutusta.

Merkittävintä ei ole se, ettei parisuhteen pöydälle koskaan putoilisi kuraa tai kyyneleitä. Ratkaisevampaa on palaaminen pöydän ääreen aina uudelleen, kurasta huolimatta. Rehellisesti rakkaudessa yhtä, mutta omilla jaloilla seisten.

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Parisuhdevinkki: Kuraa ja kyyneleitä

  1. Hm. On eri asia olla rehellinen ja avoin kuin heittää kuraa ja riidellä. Olen jo aika vanha, ja parisuhdekokemusta on useammasta, pitkästä suhteesta. Näkemykseni mukaan syövän sairastaminen ei ole välttämätöntä elämän ainutkertaisuuden oivaltamiselle eikä riitely kasvata parisuhteen onnea, enintään sen jälkeen solmittu onnistunut sopu.

    Syyllistäminen, omien tarpeiden täyttymättömyyden projisointi toiseen on mielestäni typerää. Jos tarpeet eivät täyty, kyse on aina asianomaisen omista tarpeista. Suoraviivaisinta, hellävaraisinta, ja parisuhteen jatkuvuuden kannalta on loogisinta kertoa mistä kenkä puristaa.

    Maailma on kova paikka. Kuraa ja kyyneleitä tulee parisuhteen ulkopuolelta aivan tarpeeksi. Miksi suhdetta rakastettuun ei rakentaisi lämmön, turvan, aidon rehellisyyden kuten omien tarpeiden ilmaisun ja siitä vastavuoroisesti seuraavan toisen tarpeiden tyydyttämisen suloiselle perustalle. Konfliktit ja tarpeiden ja toiveiden eroavaisuudet voi kohdata ystävällisesti ja lempeästi.

    Olen siis erimieltä.

    Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.