Valitse terapeuttisi tarkoin

Loman jälkeen moni selailee terapeuttien yhteystietoja. Pysähtymisen hetket ja kiireen hellittäminen ovat saattaneet nostaa pintaan käsittelemättömiä kipuja tai herättää huomion parisuhteen heikosta tilasta. Kun ymmärrys omien tunteiden syntyyn tai toistuviin ongelmallisiin toimintatapoihin ei etene yksin, on terapiasta usein apua. Parisuhteiseen tuodaan aiempien ihmissuhteiden haavoja ja lapsuudessa saadun hoivan puutteita. Kun toistuvat riidat tai yksinäisyys yrityksistä huolimatta jatkuvat, pariterapiassa voi saada lisää suuntaviivoja suhteen tulevaisuudelle.

Tänä päivänä yhä useampi osaa hakeutua ammatti-ihmisen luokse mielen murheissa ja parisuhteen kiemuroissa. Terapeutin näkökulmasta silti ensimmäistä istuntoa uuden asiakkaan kanssa leimaa lähes aina ihmetys ja joskus häivähtävä häpeäkin omista ongelmista ja kyvyttömyydestä niiden edessä. Jokainen avunhakija on hatunnoston arvoinen. Silloin osaa myöntää sen, meitä jokaisen yhdistävän ominaisuuden, että heikkouksia, osaamattomuutta ja vaikeita kokemuksiakin löytyy. Eikä niiden kanssa aina suinkaan pärjää yksin. Eikä tarvitsekaan pärjätä.

Psykoterapiaa on tutkittu paljon ja sen tiedetään olevan vaikuttava hoitomuoto. Eri psykoterapiamenetelmien välillä ei niinkään ole löydetty eroja tehossa, vaan merkittäväksi muutostekijäksi nousee terapeutin ja asiakkaan välille syntyvä luottamuksellinen terapiasuhde. Lisäksi psykoterapiassa tapahtuviin muutoksiin vaikuttavat asiakkaan ongelmien luonne, itsehavainnointikyky ja terapeutin ominaisuudet.

Terapeuttia etsiessä kannattaa kuunnella omia toiveitaan ja tarpeitaan. Onko minulle merkitystä sukupuolella? Vai onko merkittävää paikka ja vastaanottoajat? Haluanko valita jotain tiettyä suuntausta edustavan terapeutin? Tarvitsenko erityisosaamista esimerkiksi seksuaalisuudessa, parisuhteessa tai traumoissa? Vai tuoko tuttavan suositus turvaa terapian aloittamiseen?

Psykoterapian käyneet ovat tutkimuksissa kuvanneet terapian hyödyksi muun muassa itsetunnon ja itseymmärryksen parantumisen sekä toimintakyvyn ja sosiaalisten suhteiden kohentumisen. Oman elämäntarinan pohtiminen luottamuksellisessa suhteessa terapeutin kanssa on tuonut lisää armollisuutta ja ymmärrystä omiin tunteisiin ja kokemuksiin sekä kykyä muuttaa niitä.

Pelot, ärtymys, ihastus tai suhteessa ilmenevät kuprut eivät ole epätavallisia kokemuksia terapiassakaan. Terapiasuhde on läheinen suhde, jossa voi ilmetä itselle muutoinkin ihmissuhteissa nousevia tavallisia tunteita, tapoja tai aiempia pelkoja. Merkittävää on saada käsitellä näitäkin avoimesti yhdessä terapeutin kanssa.

Terapiaan tulosyyt ja toiveet vaihtelevat, mutta terapiasuhteen luottamuksellisuus ja turvallisuus ovat ongelmasta riippumatta keskeinen työskentelyalusta. Valitse siis terapeuttisi tarkoin. Vaikka psykoterapeutti on pitkän koulutuksensa ja oman psykoterapiansa myötä tarkka havainnoimaan, on palaute terapiassakin aina paikallaan. Kerro hänelle, mitä toivot, mitä haluat ja miltä työskentely hänen kanssaan tuntuu. Kerro sekin, kun jokin vaivaa mieltä tai koet jotain kielteiseksi välillänne. Kuuntele itseäsi ja etsi ammattilainen, jonka kanssa olosi on riittävän luonteva ja levollinen.

Lähde: Eronen, S.; Lahti-Nuuttila, P. (toim.) 2012. Mikä psykoterapiassa auttaa? Edita Publishing Oy.

Ajanvaraus Väestöliiton terapiapalveluihin

Yksi kommentti artikkeliin ”Valitse terapeuttisi tarkoin

  1. Harmi vaan, että useat tutustumiskäynnit voi esimerkiksi nuoremmille ihmisille olla aikamoinen rahareikä, ja jopa mahdottomuus.

    Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.