Soseista sormiruokaan – Lapsi ei ole kiinnostunut ruoasta – mitä tehdä?

Perheaikaa_fb_kesäkeittiö2_2013[1] (1)Kiinteiden ruokien aloittaminen on jännittävä vaihe kaikkien perheiden elämässä.  Osa vauvoista aloittaa soseiden maistelun kiinnostuneesti ja ruokamäärät kasvavat vauhdilla. Mutta mitä tehdä vauvan kanssa, joka nipistää suun suppuun, päristelee rakkaudella kokatut sörsselit pitkin keittiötä ja työntää lautasen pois?  Tässä muutamia vinkkejä vauvan motivoimiseen.

1. Syökää yhdessä

Vauva tarkkailee kiinnostuneena ympäristöään ja seuraa vanhempien ja sisarusten mutustelua. Istuta lapsi pöytään niin, että hän näkee esikuvansa. Ystävien soseita syövät vauvakaverit voivat olla loistavaa oppiseuraa.

2. Ilmapiiri innostaa

Rohkaise lasta maistamaan ja kehu häntä jokaisesta lusikallisesta. Älä pakota tai juksaa lasta syömään lelujen avulla. Kerro lapselle selkeästi ja ystävällisesti ruokailun säännöt ja toimi niiden mukaisesti.

3. Ruoka-ajoista ruokahaluun

Tavallisesti vauva tarvitsee päivällä noin 5 ruokailukertaa. Vanhemmat päättävät mitä syödään ja milloin syödään, lapsi päättää kuinka paljon syödään.  Ruoka-aikojen välissä lapselle ei kannata tarjota maitoa, mehuja tai naposteltavaa – ne vievät ruokahalun.

4. Minä itse

Anna lapselle omat ruokailuvälineet ja omaa ruokaa. Anna lapsen tutkia ruokaa omalla tavallaan ja kaikilla aisteilla. Tue lapsen ruokailua syöttämällä häntä lisälusikalla hänen lautaselta tai toiselta lautaselta. Istuta vauva niin, että hän voi käyttää omia ruokailuvälineitään.

5. Paineet pois

Jos olet kireä ja hidas harjoittelu hermostuttaa, pidä harjoittelussa 1-2 vk tauko tai anna kumppanin hoitaa harjoittelu. Jokainen vauva oppii syömään soseita useimmiten 6-8 kk ikäisenä.

Haluatko lukea lisää? Tule tutustumaan Väestöliiton www.perheaikaa.fi -sivustolle Soseista sormiruokaan – resepteihin, artikkeleihin ja vinkkeihin.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.