Seksuaalisuuden suloa ja seksin säpinää kaikesta huolimatta

Sairauksilla, niiden lääkehoidoilla ja leikkauksilla seuraamuksineen on usein merkitystä seksiin liittyvissä toiminnallisissa häiriöissä. Toisaalta seksuaalisuuden ja seksin alueilla tietoisilla tai tiedostamattomilla asenteilla on myös merkitystä ja usein rajoittavampi vaikutus kuin kehossa tapahtuvilla muutoksilla.

Asenteiden muuttaminen vaatii muutosta kolmella tasolla: tiedon, tunteen ja toiminnan tasolla. Ihminen voi itse vaikuttaa siihen tukahduttaako hän seksuaaliset tarpeensa ennen aikojaan, vai pyrkiikö hän jollakin tavalla tyydyttämään ne.

Keho rapistuu ja tahti hidastuu. Seksuaalista halua saattaa joutua houkuttelemaan esille, kiihottuminen ja laukeaminen vaativat aikaa. Ihon ja genitaalien tuntokaan ei välttämättä ole enää entisensä.

Erilaiset sairaudet ja limakalvojen kuivuminen voivat aiheuttaa naisille yhdyntäkipuja. Ne taas aiheuttavat haluttomuutta sekä kiihottumiseen ja orgasmin kokemiseen ongelmia. Onneksi apteekin käsikaupasta saatavat miedot paikallishoitovalmisteet ratkaisevat ongelman liukuvoiteiden ohella.

Miesten yleisin toiminnallinen häiriö, erektiohäiriö on nykykäsityksen mukaan sydänverisuonisairaus kunnes toisin todistetaan. Terveydenhuollossa erektio-ongelmista puhuva mies tuleekin tutkia huolella ennen lääkitysten aloittamista. Taustalla saattaa olla esimerkiksi diabetes, verenpainetauti tai eturauhasen liikakasvu. Sopivan lääkityksen löytyessä ja tilanteen tasaantuessa ongelmat yleensä häviävät tai lievenevät.
Erilaiset syövät ja niihin liittyvät hoidot, voivat vaikutta käsitykseen omasta naisellisuudesta ja miehisyydestä sekä vaikeuttaa oman kehon hyväksymistä. Omat kielteiset asenteet voivat silloin johtaa jopa kumppanin tuen torjumiseen.

Masennus voi aiheuttaa seksuaalisen kiinnostuksen hiipumisen ja mielihyvän kokemisen katoamisen. Masennuslääkkeet vähentävät halua, toisaalta masennuksesta toipumisen merkkinä kiinnostus ja nauttimiskyky viriävät uudelleen. Krooniset kivut vievät mielen alakuloiseksi ja lääkitykset vaikuttavat epäedullisesti seksuaalireaktioihin.

Monissa sairauksissa tai niiden jälkitiloissa menetetyn tai muuttuneen toiminnon tilalle on löydettävissä uusia asentoja ja kosketustapoja. Seksin sujumiseen on olemassa myös apuvälineitä. Mielikuvitus ja mielikuvat toimivat hyvänä apuna.

Lue lisää aiheesta Kosketuksen kaipuu – kypsän iän seksuaalisuus

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.