Tyrmäävä morsian

hääkakku

Työmatkani kulkee helsinkiläisen askartelukaupan ohi. Olen monesti pysähtynyt katsomaan näyteikkunan erikoisia hääkakkukoristeita. Yhdessä niistä huntupäinen morsian täräyttää napakan vasemman suoran sulhonsa leukaperiin. Otin koristeesta kuvan ja kysyin Facebook-tutuiltani, mitä he siitä ajattelivat. Hauskoina, saati romanttisina figuureita ei pitänyt kukaan. Myös sukupuolten rooleja ihmeteltiin. Muuttuisiko suhtautuminen koristeeseen, jos sulho potkisi morsiantaan lakerikengillä vatsaan?

Tarkoitukseni ei ole kritisoida askartelukauppaa ja ketään kyseisen koristeen hankkinutta. Enemminkin pohdintani koskee meitä ympäröivää kuvamaailmaa ja niiden piiloviestejä.

Kuva tai muu vastaava representaatio on vahva viesti. Se puhuttelee mieltä niin tiedollisen kuin tiedostamattoman tasolla. Tämän tietää varsinkin mainosmaailma, joka tekee kuvavalintansa äärimmäisen harkitusti. Erilaisten suodattimien läpi kulkevat myös monet muut ympäristömme kuvat. Onkin puhuttu meitä ympäröivistä visuaalisista järjestyksistä, jotka tarkoituksellisesti rajaavat kuvamateriaalia ja ohjaavat väistämättä ajatteluamme. Medioiden kuvat eivät useinkaan edusta maailmaa sellaisena kuin se on, vaan ne kärjistävät ja korostavat erilaisia ilmiöitä.

Vaarallisia kuvat ovat silloin, kun ne marginalisoivat osan ihmisistä tai vahvistavat stereotypioita. Viimeaikoina olen työni kautta päässyt tarkastelemaan yläkoulujen terveystiedon kirjoja ja tutkinut niiden kuvakieltä. On ollut tylsä huomata, että jo nuorille suunnattu visuaalinen materiaali on köyhää ja kapeutunutta. Kirjojen kuvituksen mukaan esimerkiksi homoseksuaalisuus on silkkaa karnevaalia ja monikulttuurisuus yhtä kuin nainen burkassa. Kuvista puuttuu maailman kirjavuus ja monimuotoisuus, sekä toisaalta aivan tavallinen arki.

Kuvien valikoituneisuus on surullista etenkin silloin, kun katsoja kaipaisi niistä tukea omalle identiteettikehitykselleen ja maailmankuvalleen. Jos homoseksuaali tai pyörätuolissa istuva nuori ei löydä kaltaistaan ympäröivästä maailmasta edes kirjojen ja lehtien kuvista, voi hän kokea olevansa ahdistavuuteen asti yksin. Monipuoliset kuvat voivat myös lisätä sallivuutta ja ymmärrystä ympärilleen. Taiten valitut kuvat toimivat kuin piilo-opetussuunnitelma, se hiljalleen ruokkii ihmisten kykyä hyväksyä ilmiöitä ympärillään.

Näin voi käydä myös pahassa. Toistuva altistuminen stereotyyppisten tai vaikka väkivaltaisten kuvien katsomiselle tylsistyttää ja ajanmittaan latistaa kriittisen pohdinnan kykyä. Vääränlaiset ilmiöt normittuvat.

Mitä siis ajatella näyteikkunan hääkakkufiguureista? Onko se piiloviesti miehiin kohdistuvan väkivallan hyväksyttävyydestä vai vain hassu kakkukoriste sulhonsa ihanuudellaan tyrmäävästä morsiamesta? En tiedä. Kerro minulle, mitä itse ajattelet.

P.S. Oletko kiinnostunut kuulemaan enemmän terveystiedon kirjojen salaisesta kuvamaailmasta? Osmo Kontula, Miguel Reyes ja minä julkaisemme myöhemmin syksyllä poikien seksuaaliopetuksen tueksi oppaan, jossa tätäkin teemaa käydään kiinnostavasti läpi.

Yksi kommentti artikkeliin ”Tyrmäävä morsian

  1. Hmm..kuvien välittämää viestiä voi todella lähestyä monesta näkökulmasta. Palatakseni tuohon blogin kuvaan, voisin lisätä yhden näkökannan, joka olisi meillä kahdessa sukupolvessa naisnyrkkeilyä harrastavana – vain ja ainoastaan viihteellinen ja morsiammen rakkaaseen harrastukseen viittaava. 🙂

    Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.