Jos haluat välttää veritulpan, käytä ehkäisyä

Mediassa on puhuttu paljon Yaz ja Yasmin –merkkisten e-pillereiden veritulppariskistä. Uutislööpeissä mainitut 23 kuolemantapausta Kanadassa ovat linjassa yleisesti tiedossa olevan veritulppariskin kanssa. E-pillerit ovat edelleen turvallinen ehkäisymuoto.

Yhdistelmäehkäisyn, jossa on sekä keltarauhashormonia että estrogeenia, tiedetään aiheuttavan kohonneen veritulppariskin. Riski on noin kolminkertainen verrattuna naisiin, jotka eivät käytä hormonaalista ehkäisyä. Tämä tarkoittaa noin yhtä veritulppa tapausta 1000 – 2000 käyttäjää kohden vuodessa, joista kuolemaan johtavia on alle prosentin. Nämä tiedot löytyvät jokaisesta myydystä e-pilleripakkauksesta. Uutisoidut 23 kuolemantapausta Kanadassa ja neljä Suomessa ovat molemmat linjassa näiden tilastojen kanssa.

Hormonaalinen ehkäisy on lääkehoitoa siinä missä mikä tahansa muukin. Kuten verenpainelääkkeellä tai käsikaupasta saatavalla kipulääkkeellä, on e-pillereilläkin sivuvaikutuksia. Vaaralliset, saati henkeä uhkaavat sivuvaikutukset ovat erittäin harvinaisia. On huomattavasti todennäköisempää saada vaarallinen haittatapahtuma – jopa kuolla – tulehduskipulääkkeen aiheuttamiin komplikaatioihin. Joidenkin arvioiden mukaan Suomessa kuolee vuosittain 150-300 ihmistä tulehduskipulääkkeiden aiheuttamiin haittoihin.

Lääkäri tai ehkäisyyn erityisen perehtynyt hoitaja käy jokaisen potilaan kanssa riskitekijät läpi ennen hormonaalisen ehkäisyn aloittamista. Onko äidillä, isällä, siskolla,  tai muulla perheenjäsenellä ollut laskimoveritulppa alle 45-vuotiaana? Onko käyttäjällä sairauksia, jotka lisäävät riskiä? Onko aurallista migreeniä? Onko ylipainoa tai kohonnutta verenpainetta?

E-pilleriä voi käyttää varsin turvallisin mielin, jos riskitekijöitä ei ole.   Yhdistelmäehkäisyvalmisteet ovat erinomainen ehkäisymenetelmä sopivalle ihmiselle. Lääkärin ja hoitajan tehtävänä on selvittää, ketkä ovat soveltuvia niiden käyttäjiksi.

Yasmin-perheen e-pillerit eivät ole oleellisesti vaarallisempia kuin muutkaan e-pillerit. Eri pillerimerkkien veritulppariskistä on kiistelty vuodesta 1995 asti. Joissakin tutkimuksissa ns. neljännen polven pillerit, joihin Yaz ja Yasminkin kuuluvat, on todettu hieman lisäävän riskiä. Toiset tutkimukset taas eivät ole löytäneet eroa pillereiden välillä. Euroopan lääkintävirasto seuraa jatkuvasti erimerkkisten pillereiden veritulppariskiä.

Kaikki tutkimukset ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että laskimoveritulpan riski on aina suurin e-pillereiden käytön alussa. Vuoden käytön jälkeen riski on jo pienempi. Veritulpan riski on joka tapauksessa huomattavasti korkeampi, itse asiassa moninkertainen,  raskauden aikana ja pian synnytyksen jälkeen.

Jos olet tyytyväinen pillereihisi, sinulla ei ole mitään syytä lopettaa niitä. Jos olet kuitenkin huolissasi, ota yhteyttä lääkäriin.

Kirjoittaja: Dan Apter, Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan ylilääkäri

Lisää aiheesta:
Seksuaalisuus
Seksi
Ehkäisy

6 kommenttia artikkeliin ”Jos haluat välttää veritulpan, käytä ehkäisyä

 1. Kirjoituksen otsikko on täysin harhaanjohtava. Jos kerran hormonaalista ehkäisyä käyttävillä veritulpan ”riski on noin kolminkertainen verrattuna naisiin, jotka eivät käytä hormonaalista ehkäisyä”, ei ole mitään perusteita lähes uhkailevalle otsikolle, joka antaa ymmärtää, että ilman hormonaalista ehkäisyä saisi veritulpan.

  Tykkää

 2. Niinpä. Pillerit ovat AINA naisen normaaliin hormonitoimintaan haitallisesti puuttuva ehkäisykeino. Muita keinoja pitäisi mainostaa paljon enemmän. Kondomi, kierukka, pessaari. Niille, joilla on säännöllinen kuukautiskierto, rytmimenetelmä. Kunpa tässäkin asiassa alettaisiin arvostaa luonnonmukaista elämää enemmän.

  Tykkää

 3. Tuo otsikko tarkoittaa kylläkin sitä, että raskaus, oli se sitten suunniteltu tai vahinko, nostaa laskimoveritulpan riskiä enemmän, kuin yhdistelmäehkäisypillerin käyttö, puhumattakaan synnytyksen jälkeisestä ajasta. Suurin riski on siis naisilla, joilla ei ole käytössä tehokasta ehkäisymenetelmää ja tulevat esim. vahingossa raskaaksi. Siksi yhdistelmäehkäisypillereiden käyttö paitsi suojaa vahinkoraskauksilta, auttaa akneen, kivuliaisiin ja runsaisiin vuotoihin ja parantaa näin elämänlaatua ja-hallintaa, on pienempi riski veritulpan kannalta kuin toimimaton ehkäisy ( kuten esim.rytmimenetelmät eli ns. varmat päivät)
  Kondomiehkäisy olisi se turvallisin vaan ei tehokkain ehkäisy tulppariskiä ajatellen. Ja valitettavan usein se kumi jää käyttämättä.

  Tykkää

 4. Veritulppa raskauden aikana on aivan eri asia kuin vertulppa ehkäisyn sivuvaikutuksena! En hyväksy sitä, että nuoria naisia kuolee ehkäisyn käytön takia. En ymmärrä miksi näitä pillereitä ei kielletä. Valitettavasti nyky-Suomessa on pilleripakko. Vaihtoehtoja ei haluta tarjota. Mielestäni e-pillerin aika on jo ohi. E-pilleri on pahasti vanhentunut ehkäisymenetelmä eikä se ole turvallinen käyttää. Moni nainen haluaa irti pillereistä – mutta kun vaihtoehtoja ei haluta tarjota. Suomen apteekeissa ei myydä ehkäisytietokoneita eikä tällä hetkellä edes kemiallisia ehkäisyvalmisteita.

  Tykkää

 5. Niin, enpä tiedä sitten jutun kirjoittajan puolueettomuudesta, viitaten siis hänen työpaikkaansa ja asemaansa. Lääkeyhtiöthän ovat ne, jotka näistä pillereistä ja niihin liittyvästä propangandasta eniten hyötyvät. Voi vain laskea, paljonko rahaa niiden ympärillä pyörii.
  Pillereissä on myös muita haittavaikutuksia, kuin suoraan terveyteen liittyviä. Niitä ns. pakkosyötetään jo hyvin nuorille tytöille, ja silloin myös pojille ja miehille tulee harhainen käsitys heidän vastuustaan seksielämään ja ehkäisyyn liittyen.
  Jos nainen on terve ja tuntee lehonsa, on rytmimenetelmä aivan oiva ja toimiva tapa kondomin kanssa.

  Tykkää

 6. Minä en ikinä haluaisi luopua pillereistäni. Nämä tekee elämän helposti, kuukautiset on harvemmin eikä edes kovin kivuliaat niiden avulla. Mutta yksi syy vielä on ylitse muiden minkä takia pillerit ovat minulle ja monille muille niin tärkeät: ne auttavat akneen. Jos olisin täysin terve enkä kärsisi tästä ihosairaudesta, en varmaan käyttäisi pillereitä ollenkaan. Mutta tilanne on mikä on, ja pillereiden haitat ovat kyllä tässä tapauksessa paljon pienemmät kuin hyödyt. Veritulppa on kuitenkin vain riski joka on olemassa, akne taas on ja pysyy jollei pillereitä käytä.

  Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.