Ihan tyhmä pysäkki

Image

Oikein ajoitettu yhdyntä ei auttanut. Kuukautiset alkoivat lauantaina. Seuraavan kerran ovuloin todennäköisesti juhannuksena.

Juhannuksena klinikka on kiinni sekä lauantain että sunnuntain. Eli just kun meille voitais tehdä ensimmäinen inseminaatio, sitä ei ehkä voidakaan tehdä.

Ja juhannusovulaatiota seuraava ovulaatio osuu sellaiseen heinäkuun viikkoon, kun Helsingin klinikka on kesälomalla. Turun klinikka on auki, mutta se on hankalan kaukana.

”Hankalan kaukana” on kyllä suhteellista. Vielä reilu vuosi sitten harkitsin, että kävisin hedelmöityshoidoissa Macholandiasta. Siihen olisi tarvittu 1500 kilometrin automatka suuntaansa jokaista koeputkihedelmöityksen yritystä varten.

Yhtenä Google-maratonyönä löysin vielä toisenkin vaihtoehdon, lentomatkan Nairobiin. Päädyin nimittäin keskusteluketjuun, jossa kerrottiin intialaisten lääkäreiden tekevän Keniaan koeputkihedelmöitysturneita, joiden aikana ne hoitaa hirmu monia naisia liukuhihnalta. Kaikkien hoito-ohjelmaan osallistuvien kuukautiskierto pitää sitä varten ensin samanaikaistaa hormoneilla.

Kumpikin vaihtoehto tuntui oikeasti varteenotettavalta.

Nyt kun ollaan päästy näin pitkälle, tuntuu pöhköltä, että odotettaisiin vielä kuukausi tai kaksi tekemättä yhtään mitään (muuta kuin sitä mitä normaalit ihmiset tekevät saadakseen lapsia).

Lääkäri ehdotti perjantaina, että voitaisiin edetä näin: Susi alkaa keskiviikkona piikittää mua hormoneilla, joilla naisen ruumista valmistellaan inseminaatioon. Joskus hormonit kuulemma aikaistavat ovulaatiota. Jos sattuisi, että ne aikaistaisivat sitä tosi paljon, ehdittäisiin inseminaatioon ennen juhannusta.

Jos ovulaatio ei aikaistu, hormonien avustuksella on kuitenkin minipikkuisen parempi mahdollisuus tulla raskaaksi kuin ilman hormoneja. Ja mulla on sellainen olo, että tehdään ainakin jotain.

En ole erityisen toiveikas tän pysäkin suhteen. Uupunut hälläväliäolo.

Vai onkohan tää ratkaisu sittenkin tyhmä? Ne lääkkeet on hirmu kalliita. Ja menenköhän niistä ihan tööt – tässä tapauksessa todennäköosesti turhan takia? Olisiko parempi odottaa elokuuhun? Jos lukijoissa on näitä hormoneja (Pregnyl, Puregon) käyttäneitä, kertokaa jooko mitä mieltä olette?

6 kommenttia artikkeliin ”Ihan tyhmä pysäkki

 1. Toisen puolesta ei tietty voi sanoa, mutta minustakin se on hyvä fiilis, kun jotain edes yritetään. Luultavasti valitsisin siksi itse tuon hormonikokeilun. Pistokset pitää yleensä laittaa suht tarkkaan samaan aikaan ja muistaakseni tuo Pregnyl on sellainen joka on säilytettävä jääkaapissa, sekin on ehkä hyvä tietää kun miettii millaista tuon hoidon valitseminen arjen kannalta olisi.

  Minä olen toistaiseksi saanut selkeästi lääkkeistä johtuvia ikäviä oireita vain n.s. pitkän kaavan hedelmöityshoidossa käytettävästä nenäsuihkeesta, joka aiheuttaa ikäänkuin keinotekoiset vaihdevuodet hoidon aluksi. Silloin oli sellaista tyhjästä tulevaa itkuisuutta. Puregonia en ole käyttänyt, mutta käsittääkseni Gonal-F vastaa sitä. Siitä ei kummempia oireita. Ja Pregnyliä olen käyttänyt kertaluonteisesti irrotuspiikkinä. En huomannut mitään kummallista. Jos lääkkeiden sivuvaikutukset mietityttää, voi niiden laajaan teoreettiseen kirjoon perehtyä ennalta vaikka netissä. Ikinä en ole googletellut niin paljon kuin näiden hoitojen aikana – lääkkeidenkin osalta niin virallista lääkeinfoa kuin käyttäjien kokemuksia. Yksilöllisiä eroja varmasti on, siksi et etukäteen voi varmuudella tietää miten helppoa tai hankalaa se tulisi olemaan.

  Kannattaa myös huomioida asia nimeltä ”lääkekatto”. Kun Kela-korvattavia lääkkeitä ostaa vuodessa 600 eurolla (vai oliko se 650e) niin sen jälkeen Kela-korvattavat reseptilääkkeet maksaakin loppuvuoden sympaattiset 1,50e / lääke, olipa niiden oikea hinta miten suuri tahansa. Ihan kaikki hedelmöityshoidoissa käytettävät lääkkeet ei kuitenkaan ole Kela-korvattavia. Koskee ainakin Lugesteroneja ja Crinonea, joita käytetään esim. alkionsiirron jälkeen tukihoitona.

  p.s. olen tehnyt viimeaikoina useita siilihavaintoja. Lähinnä koristesiileistä.

  Tykkää

 2. Hei, pakko kerrankin kommentoida, kun tarinoitasi olen tässä jonkun aikaa mielenkiinnolla seurannut.

  Meillä on takana 3 vuotta yritystä ja reilu 1.5 v todellista lapsettomuutta. Kuluneen vuoden aikana minulle on tehty kuusi inseminaatiota, kaikki luonnolliseen kiertoon, muutaman kerran tukena Lugesteron. Meillä on käytössä luovutetut siittiöt, siksi inssejä tehtiin niin monta. Tänä keväänä siirryimme IVF-hoitoihin. Ensimmäinen yritys tehtiin ns. pitkällä kaavalla. Nenäsumutteiden jälkeen minulla oli käytössä mainitsemasi Puregon-pistoskynä ja Prygnyl-irrotuspiikki. Ja voin sanoa, että pistäminen oli pelkojani huomattavasti helpompaa ja mikä parasta, en juurikaan kokenut muutoksia mielialassa tai kropassakaan. Tietysti munarakkuloiden kasvaessa olo oli turpeampi. Mutta oikeastaan mieli oli pitkästä aikaan hyvä ja toiveikas.

  Joten todella omasta puolestani voin suositella lääkehoitoa. Tottakai se on kallista, kuten kaikki tähän liittyvä. Mutta jos mieli on malttamaton, ettei halua odottaa paria kuukautta, on tässä yksi mahdollisuus.. Toisaalta, pari kuukautta menee, kesällä varsinkin, nopeasti vaikka sitten odottaisitte elokuulle. Näissä hoidoissa joutuu aina välillä odottamaan -syystä tai toisesta, joten siihenkin on tottuttava..

  Meidän taival jatkuu niin ikään elo-syyskuussa, sillä ensimmäinen hoitokerta ei tuottanut tulosta. Pakkaseen ei saatu mitään, joten homma lähtee alusta, kunhan kesälomilta palataan.

  Hyvää ja toiveikasta kesää toivottaa
  Leppäkerttu

  Tykkää

  1. Kiitos Sara ja Leppäkerttu vastauksista! Päätettiin aloittaa pistely. Luin viestinne istuessani matkalla apteekista kotiin ja näistä tuli sellainen olo, että päätös oli oikea.

   (Olitte vielä kumpikin vastanneet just silleen kivasti, että olisin saanut tarvittaessa henkistä tukea myös ”odotetaan elokuulle” -päätökselle – kiitos! 🙂 )

   Jaksamista, enempiä siilihavaintoja ja Saran- ja leppäkertunpoikasia toivottaen,

   Hilkka.

   Tykkää

 3. Kokemuksia täältäkin: inseminaatioissa piikitettävä hormoniannos (juurikin puregon) oli (muistaakseni) sen verran pieni, että ainakaan mulle ei aiheuttanut kummempia sivuvaikutuksia. Ehkä vähän mahan turvotusta. IVF-hoidoissa sitten hormoniannos olikin jo toista luokkaa, ja oli oli aika tukala ennen punktiota… Ja ne nenäsumutteesta tulleet oireet..! Odotapa vaan 😉 mm. heräsin yöllä kauheisiin hikoilukohtauksiin.
  Täällä muuten toinen jonka ovulaatio sattuu luultavimmin juuri juhannuksen tienoille joten pahoin pelkään etten pääse pakastealkion siirtoon. No, sitten taas odotellaan… Tuttua touhua.

  Tsemppiä teille hoitoihin! Olen jo jonkun aikaa seurannut tarinaanne, eka kertaa kommentoin.

  Tykkää

  1. Moi Lennu, kiitos kommentista. No eikös ookkin ihan tyhmä juhannus, kun sotkee kaiken?! Toisaalta juu, mäkin oon jo laskeutunut odottelumoodiin. Kuin olis istunut junaan, jonka aikatauluun tai reittiin ei voi vaikuttaa millään tavalla, vaikka lippu oli tosi kallis – tyhmä oma ruumis. Tsemppiä myös!

   Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.