Jossulla on käyttöä kesäkumeille

Olen seurannut viime päivien mediakeskustelua Jare ”Cheek” Tiihosen ja Jukka Pojan ”Jossu”-biisin ympärillä. Onko siinä sitä bitch shamingia, eli huoraleimalla lyömistä vai ei? Kappale on tämän vuoden YLEX:n Kesäkumibiisi, eli kondomin käytön tärkeydestä muistuttelevan Kesäkumikampanjan kärkituote ja veturi.

Väestöliitto on mukana kampanjassa, joten Cheekin kappaleen arvostelusta osa on kohdistanut myös suoraan meihin. Palautteen antajat ovat ihmetelleet nuorten seksuaaliasioiden edistämisessä profiloituneen järjestön osallisuutta kampanjassa, jonka tunnusbiisissä tulkintojen mukaan solvataan seksuaalisesti aktiivista naista ja tehdään eroa sille, mikä on suotavaa käytöstä tytöille ja mikä pojille.

Mediarähinän nostattamat reaktiot voi kai tiivistää sanoihin hilpeä hämmennys; miten ihmeessä yhdestä pop-kappaleesta voidaan tehdä näin toisistaan poikkeavia tulkintoja?

Kun kerran ”Jossun” lyriikkaa on lähdetty Hesaria myöten analysoimaan, niin jatketaan sitä vielä.

Ne puhuu et mä
vaihdan mimmii
ain ku vaihdan sukat
vaik sil ois sulkahattu
oli vain hattuun vailla sulat

”Jossu” kertoo meidän tulkintamme mukaan seksuaalisesti kokemattomasta nuoresta miehestä, jonka maine naistenkaatajana on vahvasti liioiteltu. Kuvioihin tulee Jossu, joka muuttaa pojan maailman. Kundi ihastuu. Minäkertojan ystävä tietää jotain, joka saattaa särkeä pojan sydämen – Jossu ei ehkä olekaan ihan yhtä vakavissaan, vaan tytöllä on toinen, ehkä kolmaskin.

Lyriikassa on sana biatch (suom. huora, narttu, lutka). Sana on lauseessa, jossa Jukka-Pojan tulkitsema kaveri yrittää selittää ystävälleen, mikä näyttäisi olevan jutussa juoni. Kaveri huomaa, että ystävällä on paljon tunteita pelissä ja yrittää takoa järkeä päähän, niin kuin kunnon kaverin kuuluukin. Sanavalinnat eivät silloin ehkä ole ne korrekteimmat.

Se, joka ei ole sanonut ystävälleen ”Jätä se sika!”, heittäköön tässä kohtaa ensimmäisen kiven.

En hyväksy huorittelua, enkä homottelua, en vaikka molemmat sanat kuuluvat peruskoululaisten yleiskieleen ja ovat menettäneet ison annoksen alkuperäistä merkitystään. Vaikka tytöt kutsuvat kavereitaan hellästi huoriksi ja nartuiksi, on se silti mielestäni loukkaavaa ja voidaan osin tulkita jopa seksuaaliseksi häirinnäksi.

Sanavalinta biatch on kuitenkin taiteilijan sananvapautta. Biisissä ei mielestämme arvostella Jossun toimia, vaan kerrotaan tarinaa pojasta, joka ihastuu, kokee eka kertansa ja hämmästyy huomatessaan, ettei tyttö ollutkaan ihan yhtä tosissaan. Kappale on myös tarina poikien välisestä ystävyydestä. Ei ihan kulunut poprallin aihe.

Omassa työssämme haastamme jatkuvasti ikiaikaisia myyttejä ja normeja, jotka asettavat sukupuolet erilaisiin rooleihin. Väestöliitto ei olisi lähtenyt mukaan kampanjaan, jossa vahvistettaisiin stereotypioita tai puhuttaisiin loukkaavasti ryhmästä nuoria.

Taiteen hienous on, että se antaa luvan erilaisille tulkinnoille. Ihmettelen silti, mistä lähti liikkeelle se uhmakas reaktio ”Jossua” kohtaan. Parempiakin skuuppeja olisi voinut tehdä. Eikö keskusteluun olisi voinut nostaa sen, miksi nuorten kundien pitää edelleen esittää kaikenkokenutta? Eikö kaveripoikien ystävyyttä olisi voinut hehkuttaa blogeissa? Eikö kondomin muistaminen kaiken tunnekuohun keskellä ollut fantastinen suoritus?

Tytöt ja pojat – tänä kesänä pannaan paremmaksi ja muistetaan Kesäkumi!

3 kommenttia artikkeliin ”Jossulla on käyttöä kesäkumeille

  1. Olen samaa mieltä siitä, että sanoitusten tarkoitus ei ole solvata, vaan tuoda esille se asiallinen tosiasia, että seksin harrastamiseen liittyy tautiriskejä, ja mikäli on seksuaalisesti aktiivinen – tyttö tai poika – useiden partnereiden kanssa, on (Kesä)kumin käyttö erityisen olennainen juttu. Ja mitä tulee ystävyyteen… siihen kuuluu suurena osana se, että katsotaan kaverin perään ja toivotaan hänelle hyvää! Eikä se nähdäkseni laulun tarinassa tarkoita, että Jossu olisi huono, vaan sitä, että Jossulla on toinen mies.

    Tykkää

  2. Kesäkumikampanjasta tuli mieleen, kun kaveri kertoi kesäkumien olleen todella helposti rikkimeneviä, usealla hänen tuntemalla ihmisellä ne olivat yhdynnässä hajonneet. Hänelle itselleen jaettiin pahviin NIDOTTU kesäkumi?? Oliko väestöliiton tarkoitus kesäkumikampanjalla lisätä suomalaisväestöä vai oliko valloilleen päässyt ilkikurinen kesätyöntekijä? 😀

    Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.