Rakkaudelle säännöt?‏

Kevät on monelle uuden alun ja lisääntyvän ilon aikaa. Olen kevään aikana tavannut ja haastatellut nuoria aikuisia, jotka ovat kokeneet avio- tai avoeron ja jakaneet tätä kokemustaan kanssani. Kokemuksista syntyi 14 erilaista elämäntarinaa parisuhteesta, kivusta ja erosta, mutta myös rakkaudesta ja uudesta alusta.

Haastateltavista useampi vinkkasi, että erotutkimusta tekevänä minun kannattaisi käydä katsomassa leffateattereissa pyörivä suomalainen komedia ” 21 tapaa pilata avioliitto ”. Sen päähenkilö on erotutkija, joka löytää 21 tapaa pilata avioliitto elokuvan aikana. Elokuvan tärkein sanoma on mielestäni kuitenkin se, että tulee uskaltaa rakastaa. Jos ei ota riskiä, ei voi saada mitään – ja rakastamiseen liittyy aina riskejä. Mutta mitä se rakkaus on? Mitä jos rakkaus ei tarkoitakaan parisuhteen osapuolille arjessa samoja asioita, vaikka se tunteena merkitsisikin melko samaa?

Kysyin haastateltavilta, mitä rakkaus heidän mielestään on ja miten se näkyi heidän parisuhteessaan. Sekä haastateltavien että parisuhteessa elävien kesken ilmeni eroja siinä, miten rakkaus näyttäytyy ihmisten arjessa.  Jos parisuhteen osapuolilla on erilainen käsitys rakkauden toteuttamisesta, eikä siitä kommunikoida, voiko suhde onnistua? Vai käykö niin kuin yksi haastateltava totesi; ” Meillä oli erilaiset rakkauskäsitykset. Minulle se oli arjen tekoja ja välittämistä, kun taas puolisolle merkitsivät romanttiset teot ja eleet, eikä kumpikaan siten saanut suhteesta sitä, mitä olisi halunnut ”.

Anna Puun laulu Rakkauden säännöistä on soinut radiossa kevään aikana. Kappaleen sanoitus on herättänyt keskustelua siitä, kannustaako se pettämiseen ja eroamiseen. Joka tapauksessa sen kertosäe kuvaa mielestäni osuvasti sitä, mitä toteuttamistani haastatteluista on noussut esiin, kuinka paljon rakkaudesta ja sen odotuksista omassa parisuhteessa tulee kommunikoida. Nuorten aikuisten erojen syihin liittyvän tutkimuksen pohjalta on jo luotu parisuhteelle sääntöjä. Onko tarvetta luoda sääntöjä myös rakkaudelle siinä omassa parisuhteessa?

” Meidän täytyy keksiä säännöt rakkaudelle.
Ja rakastaa niiden rajoissa, hiljentää risteyksiin ajoissa.
Meidän täytyy keksiä säännöt rakkaudelle.
Ja rakastaa niiden rajoissa, kääntyä kotiin ajoissa.”

(Anna Puun Rakkauden säännöt -kappale, sanoitus Heimo Hatakka)

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.