Kelle kuuluu rakkaus?

”Onko kaikilla lapsilla äiti ja isä?”, kysyi eräs 2-vuotias yllättäen. Pohdimme yhdessä aihetta ja kysyin häneltä, voisiko lapsella olla myös kaksi isää tai kaksi äitiä. ”Tietenkin”, hän vastasi kaartelematta, kysymystäni selkeästi ihmetellen.

”Ei lapset oo tyhmiä. Lapset on hyviä.”

Niinpä.

Työni puolesta saan kuulua moniin sellaisiin yhteisöihin, joissa ihmisyyden arvoa tai rakkauden tärkeyttä ei määritellä seksuaalisen suuntautumisen mukaisesti. Yhtä lailla rakkauden moninaisen merkityksen ymmärsi jo aikaa sitten tämä pieni ihminen. Tapaan työssäni ihania nuoria, jotka ovat sydämeltään meitä aikuisia suvaitsevampia. Silti aihe on edelleen kova pala monelle. Liiankin kova. Miksi?

Eräs upea nuori taannoin pohti koskettavasti sitä, miten lämpimän tervetullutta hänen kaveruutensa oli ollut ystävänsä perheessä. Kun ajan myötä kävi ilmi, että nuoret olivatkin enemmän kuin ystäviä, tilanne vaihtui päinvastaiseksi. Rakkaus muuttui pahaksi, poistettavaksi ja koko ihminen siinä piirissä kelvottomaksi. Riipaisevasti hän kysyi: ”Miksi minun rakkauteni on väärin? Miksi vain heteroiden rakkaus kelpaa?”

Voiko rakkaus sitten olla väärin? Voiko toisen rakkautta arvostella sillä perusteella, ettei se itsestä tunnu oikealta? Kuinka moni tuttavapiiristäsi olisi valinnut sinunkaan kumppaniasi, sukupuolesta riippumatta? Tekeekö se sinun rakkaudestasi vähempiarvoisen tai jopa väärän?

Seksuaalinen suuntautuminen tarkoittaa kykyä ihastua, rakastaa ja tuntea vetovoimaa omaa tai toista sukupuolta kohtaan tai ihmistä kohtaan, sukupuolesta riippumatta. Kyseessä on siis sisäsyntyinen kyky, joka muovautuu elämänmatkan varrella. Ei oikea tai väärä valinta, vaan ainutlaatuinen taito.

Lapsissa ja nuorissa kasvaa uusi yhteiskunta. Jokaisella heistä tulee olla tasavertainen oikeus kasvaa juuri omanlaisekseen, ainutlaatuisine taitoineen myös seksuaalisuuden alueella. Heillä tulee olla väljyyttä etsiä itseään moninaisesti niin sukupuolen kuin seksuaalisuutensa suhteen. Aikuisten velvollisuus on kasvattaa itse itseään venyttämään mieltään uusiin ajatuksiin, hyväksymisen kulttuuriin ja rakkauden moniin taitoihin.

Rakkaus syntyy sydämessä, ei sukupuolessa. Millä puolella sinä seisot?

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.