Rakkaus on kovaa kamaa. Silti poliitikot näkevät väestössä vain ikäihmisiä.

Kun poliitikot puhuvat väestöstä he puhuvat ikääntymisestä ja päinvastoin. On kuin väestötieteen johdantokurssista tuttu pyhä kolminaisuus – väestömuutos koostuu syntyvyyden, maahanmuuton ja kuolleisuuden muutoksista – olisi kutistunut siihen yhteen ja viimeiseen. Ehkä päättäjämme eivät koskaan eksyneet väestötieteen kursseille, se kun ei vielä 80- ja 90-luvulla ollut kovin seksikäs ala (ja keskittyi silloin Helsingin yliopistossa, kas kummaa, kuolleisuuteen). Tai ehkä päättäjät katsovat syntyvyyslukujen tasaisuutta Suomessa viime vuosikymmenten aikana ja ajattelevat ettei ole syytä huoleen. 1.8, 1.9 oletettua lasta keskimäärin naista kohti.

Mutta tuossa arviossa ei näy lapsiluvun vaihtelu. Syntyvyys on niinkin korkea siksi, että aika moni saa kolme tai neljä lasta. Meillä on kuitenkin myös erittäin paljon lapsettomuutta. Omasta sukupolvestani, 60-luvun puolivälissä syntyneistä, noin joka viides nainen ja joka neljäs mies on lapseton. Se on valtava määrä!

Lapsettomista suuri valtaosa haluaisi tulla vanhemmaksi. Tutkimustemme mukaan vain noin kymmenen prosenttia lapsettomista on tietoisesti toivonut lapsettomuutta. Koko väestöstä se on 4-5 prosentin luokkaa. Suomessa vallitsee Euroopan ennätys toivotun ja toteutetun lapsiluvun välillä.

Nyt lapsettomuus on lisääntymässä. Syntyvyys notkahtaa. Jos olisin poliitikko, ajattelisin väestöpolitiikkaa myös sen uusintamisen kannalta.

Hallitusohjelmassa mainitaan tosin, ohimennen, ettei syntyvyyden olisi hyvä pienentyä koska silloin talous kärsii. Herää kysymys kumpi palvelee toista. Ovatko ihmiset olemassa taloutta varten vai päinvastoin? En myöskään ole kuullut kenenkään päättäjän kommentoivan sitä, että syntyvyys nyt laskee. Tai sitä, että syntyvyystilastojen takana on muutakin kuin kansantaloudellinen huoli: Ihmisiä jotka eivät löydä kumppania. Töistä irtisanouttuja, jotka eivät uskalla hankkia ensimmäistä lasta elämäntilanteen epävarmuuden vuoksi. Työttömyyden aiheuttamia riitaisia parisuhteita ja eroja.  Raskaaksitulovaikeuksia, jonka hoitoon ei saa riittävästi tukea.

Rakkaus on kovaa kamaa. Rakastumisen ja lapsen kaipuun tunteista väestö syntyy. Talous kärsii väestöpohjan heikkenemisestä, mutta ennen kaikkea siitä kärsivät ihmiset.

Yhteiskunta-aiheiset artikkelit

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.