Ihminen on seksuaalinen olento kohdusta hamaan vanhuuteen

Kolmanteen ikävaiheeseen on nyt tungosta. Tämä, nyt eläkkeelle siirtyvä sukupolvi, on ensimmäinen, joka on elänyt seksuaalisesti vapaammassa ilmapiirissä. Heillä on myös ollut mahdollisuus  tehokkaaseen raskauden ehkäisyyn.

Ikääntyneet ihmiset kokevat itsensä keskimäärin terveemmiksi kuin samanikäiset 70-luvulla. He jäävät eläkkeelle entistä terveempinä, itsestään huolta pitävinä ja aktiivisina.
Myytit epäseksuaalisista ikäihmisistä murtuvat todisteiden puutteessa.

Kiinnostus seksiin tuntuu säilyvän, vaikka ikää tuleekin. Seksi ei ole enää häpeällistä ja seksuaalinen nautinto saattaa lisääntyä iän myötä. Seksuaalisuuden ja seksin merkitys ja sen toteuttamistavat voivat muuttua vuosien karttuessa, mutta vanheneminen sinänsä ei määritä ihmisen seksuaalisuutta.

Naisilla seksuaalinen halukkuus säilyy aiempien myönteisten kokemusten ja seksuaalimyönteisen asenteen ansiosta. Miehillä taas fyysisen suorituskyvyn säilyminen ylläpitää seksuaalista kiinnostusta. Nuorina seksuaalisesti aktiiviset ovat aktiivisia myös ikääntyneinä.

Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa.

Vaikka ikääntyneet tutkimusten mukaan kokevat parisuhteissaan onnellisuutta ja tyytyväisyyttä, silti niin miehet kuin naisetkin kaipaisivat seksikertoja useammin.
Asenneilmapiirin vapautumisesta kertoo se, että niin miehillä kuin naisillakin seksiä korvaavana mielihyvän lähteenä toimii enenevässä määrin itsetyydytys, johon aiempina vuosikymmeninä on suhtauduttu varsin torjuvasti.

Väestöliiton Senioriklinikka

Kosketuksen kaipuu – kypsän iän seksuaalisuus

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.