Ääni käskee

10-vuotias on yksin kotona ja odottaa kouluun lähtöä. Vanhemmat ovat jo töissä ja pikkusisko viety päiväkotiin. Vielä vartti ja saisi heittää repun selkään ja kipaista tien toiselle puolelle kouluun.

Lankapuhelin soi.

Puhelimessa on mies, joka esittäytyy ja kertoo olevansa ”kirkkojostain”, niin kuin 10-vuotias painaa mieleensä. Ääni on asiallinen ja vakava. Soittaja kertoo kyselevänsä alueen nuorilta tietoja murrosiästä. 10-vuotias miettii hetken ja päättää osallistua, sillä onhan soittaja aikuinen, jolla on vakava ääni ja hän on ”kirkkojostain”.

”Tiedätkö mitä tarkoittaa yhdyntä?”

Kysymys hätkähdyttää 10-vuotiasta, tuntuu paineena rintakehässä, nostattaa pulssia ja saa äänen puristumaan oudon kuuloiseksi. 10-vuotias vastaa parhaan kykynsä mukaan, sillä onhan soittaja aikuinen, eihän se voisi tahallaan kysyä tuollaista, tämä on varmasti tärkeä tieto.

”Tiedätkö mikä on kondomi? Kerro tarkasti, miten sitä käytetään.”

10- vuotias tietää kondomista jotakin ja yrittää valita sanansa tarkasti ja asiallisesti. Olo ei tunnu hyvältä ollenkaan, tilanne on omituinen ja ristiriitainen. Voiko tämä olla pilapuhelu? Onko siellä langan päässä koulukaveri tai koulukaverin veli? Mikä ihmeen ajankohta tämä on kysellä tällaisia, aamuvarhainen vielä. Miksi ”kirkkojostain” soitetaan tähän aikaan, eikä keskustella ensin äidin tai isin kanssa.

Silloin se kuuluu ensimmäisen kerran. Pieni ääni korvan takaa: Älä usko, tämä ei ole oikein, lopeta puhelu.

”Tiedätkö mikä on erektio?”

10-vuotiaan vastaukset muuttuvat lyhyemmiksi. Häntä ärsyttää se, ettei hän tiedä nauraako soittaja. Ainakin sen hengitys puuttuu hetkittäin puuskuttavaksi ja ääni katkeilee. Nauraako se siellä minulle ja tyhmille vastauksilleni?

Pieni ääni korvan takana ei ole ihan pieni enää. Se on korottanut ääntään ja sanoo jo varsin napakasti, että tämä ei ole normaalia, tämä ei ole oikein. Lopeta se puhelu nyt heti!

”Onko sinulla jo rinnat kasvaneet? Onko alapääkarvoitusta? Miltä tuntuu jos kosketat itseäsi sieltä alhaalta?”

10-vuotias puristaa luuria kuumassa kämmenessään, käsi tärisee. Päässä tuntuu huminaa, on kuin oksettaisi. Pieni ääni korvan takana huutaa, ja se huutaa kovaa. Lopeta puhelu, tämä on väärin, lopeta puhelu, LOPETA SE!!!

Kling.

10-vuotias lyö luurin kiinni ja pudottautuu lattialle. Hän konttaa huoneeseensa, istuu nurkkaan ja koukistaa polvet kiinni rintaan. Mitä ihmettä tapahtui, mistä tässä on kyse? Hengitys tasaantuu vähitellen, syke rauhoittuu.

10-vuotias menee kouluun ja lyhyen koulumatkan aikana ehtii monta kertaa ajatella puhelua. Ollaanko ”kirkkojostain” yhteydessä kouluun tai vanhempiin? Kertooko soittaja, mitä 10-vuotias oli kysymyksiin vastannut? Nauraako jossain joku pilkallisesti?

10-vuotias kysyy välitunnilla kavereilta, joko heille on soitettu ”kirkkojostain”. Kukaan muu ei ole saanut puhelua, eikä asiasta halua jutellakaan. Välitunti on muutenkin liian lyhyt hypätä narua tai twistiä. Pieni ääni sanoo, että tästä puhuttuva aikuiselle.10-vuotias päättää kysyä neuvoa äidiltä.

***

Meillä jokaisella on oma pieni korvantausääni, jos sitä vain on ruokittu lempeydellä ja arvostuksella. Pieni ääni – tai intuitio, vaisto, kuudes aisti – ja sen viesti on tärkeä työkalu turvataitokasvatusta lapsille ja nuorille annettaessa. Luota intuitioon, jos se sanoo sinulle, että tässä ei ole kaikki oikein, usko siihen ja toimi sen mukaan, jos vain voit.

25 vuotta myöhemmin rakastan pientä ääntä korvan takana. Se on ollut apulaisenani sokkotreffeillä, asuntoesittelyissä, harrastusten valinnassa, vaatekaupassa, työpaikkailmoituksiin vastatessa. Me pidämme toisistamme huolta, olemme taistelupari, minä ja pieni ääni.

Tästäkin voi päästä eteenpäin

Artikkelit aiheesta Nuoret

Nuorten omat sivut

Väestöliitto on mukana THL:n koordinoimassa seksuaalisen väkivallan vastaisessa kampanjassa nuorille www.munkroppa.fi.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.