Kevyttä kiusaa netissä?

Viime aikoina netissä tapahtuva kiusaaminen on saanut yhä enemmän näkyvyyttä mediassa. Sitä tekevät ja sen kohteeksi joutuvat monet lapsista aikuisiin. Nettikiusaamisen muodot ovat surullisen rikkaat: loukkaamista, pilkkaamista, nolaamista, intiimiasioiden ja -kuvien levittämistä, herjaamista ja huhujen syöksentää. Anonymiteetin takaa saa sanoa mitä tahansa sananvapauden nimissä ja netin aalloilla kiusaaminen tuntuu kevyemmältä. Vai onko sittenkään niin?

Nettimaailma ei nuorelle enää erotu irralliseksi osioksi tosielämästä, vaan on jatkuvasti limittynyt kokonaisvaltaista elämäntapaa.  Netti näkyy myös Nuorten seksuaaliterveyden osaamiskeskuksen palveluissa. Me sekä palvelemme netissä että korjaamme vastaanotoillamme netissä aiheutuneita haavoja muun muassa seksuaalisen häirinnän ja hyväksikäytön tiimoilta.

Netissä tapahtuva kiusaaminen on useimmiten linkittynyt reaalimaailman tuttuihin ja sosiaalisiin konteksteihin. Kiusaamisen mahdollisuudet ja haavoittuvuus netissä ovat kuitenkin omaa luokkaansa. Potentiaalinen yleisö kiusaamisen todistamiselle on reaalimaailmaa huomattavasti suurempi ja häväistyksi tulemisen kokemus siten korkeampi. Kiusatulle haittaa tekevän materiaalin levittäminen on hallitsematonta ja mahdollisesti jatkuvaa myös aktiivisen kiusaamisen loputtua. Vaikka reaaliaikainen toiminta loppuisi, netin muisti on ikuinen.

Netissä kiusaaminen tapahtuu etäämmältä, mutta koskettaa uhriaan syvästi. Kiusaajan ei ole mahdollista nähdä kiusatun kokemia välittömiä reaktioita, mikä vaikeuttaa empatian kokemista ja tekojen vakavuuden ymmärtämistä. Juuri siitä syystä meidän aikuisten on tärkeää suhtautua netin kiusaamis- ja häirintäkokemuksiin riittävällä vakavuudella. Siis erittäin vakavasti ja nollatoleranssilla.

Aikuisilla on nettikiusaamisen suhteen kaksi tärkeää tehtävää. Jokaisen velvollisuus on puhua nettikiusaamisesta ja osoittaa, että on itse jatkuvasti läsnä ja käytettävissä lapsen elämässä. Lapsen kasvaessa liekaa on löyhennettävä sekä reaalimaailmassa että netin käytössä, mutta toimintaympäristön rajaaminen ja sääntöjen osoittaminen on aikuisen velvollisuus ja lapsen suoja.

Nuorten netiketti
Tietoa vanhemmille: Kiusaaminen

Väestöliitto on partnerina EU:n yhteistyöprojektissa Delete Cyberbullying, jonka tarkoituksena on lisätä tietämystä nettikiusaamisesta.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kevyttä kiusaa netissä?

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.