Vaikuttaako alkioviljelyn pituus lapsen painoon?

Koeputkihedelmöitys- eli IVF-hoidossa alkioita voidaan seurata laboratoriossa kahdesta kuuteen päivään hedelmöityksen jälkeen. Vaihe, jolloin alkio siirretään takaisin kohtuun, päätetään sen mukaan millaisesta hoidosta ja tilanteesta on kyse. Mitä pidemmälle alkio kehittyy laboratoriossa, sitä paremmin voidaan arvioida sen kehityspotentiaalia.

1 h blc

1 d 4 cellTämä ei kuitenkaan tarkoita, että pidemmälle (5 päivää, ylempi kuva) laboratoriossa kehittynyt alkio kiinnittyisi kohtuun sen varmemmin kuin lyhyemmän (2 tai 3 päivää, alempi kuva) ajan maljassa ollut alkio.

Koeputkihedelmöityshoidolla alkunsa saaneet lapset ovat usean tutkimuksen mukaan syntymäpainoa tarkasteltaessa pienempiä kuin ilman hoitoja alkunsa saaneet lapset. Tähän on ajateltu olevan useita syitä, kuten lapsettomuuden taustalla olevat syyt, monisikiöisyys ja hoitoon tarvittava hormonilääkitys.

Omassa tutkimuksessamme halusimme selvittää miten alkion pitkä viljely vaikuttaa lasten syntymäpainoon suhteutettuna raskauden kestoon. Tutkimuksessa oli mukana 1079 IVF tai ICSI-hoitojen tuloksena syntynyttä lasta. Totesimme, että kaksi tai kolme päivää viljelyssä olleista alkioista syntyneiden lasten keskimääräinen paino ei poikennut spontaanisti alkunsa saaneiden lasten keskimääräisestä syntymäpainosta. Sen sijaan merkittävästi suurempi osa (19% versus 10%) 5-6 päivän alkioviljelyn jälkeen syntyneistä lapsista oli raskauden kestoon nähden painavia (large for gestational age, LGA).

Tästä ei vielä voi sanoa, onko tällä mitään merkitystä lapselle. Todennäköisesti ei, mutta varmaa vastausta tähän tärkeään kysymykseen ei vielä ole.

Mitä tutkimuksesta voi päätellä on, että kaikkien uusien hoitomenetelmien käyttöönottoa on huolellisesti seurattava, jotta voimme luottaa hoitojen turvallisuuteen.

Tutkimus on julkaistu Human Reproduction lehden maaliskuun numerossa. Englanninkielinen lyhennelmä on luettavissa tästä.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.