Kaksi putkea verta

ImageKävin eilen aamulla laboratoriossa antamassa kaksi putkea verta. Bongasin samalla tämän uuden, tosi ison tarran sen huoneen ovesta, jossa Susi EI käynyt antamassa spermanäytettä, koska antoi sen vahingossa vessassa.

Verta tarvittiin kuukautiskierron kartoitusta varten. Sain ensikäynnillä paperin, jossa selitetään, missä näytteessä pitää käydä minäkin kuukautiskierron päivänä ja mitä edellisenä päivänä ei saa tehdä.

(Paperi olikin paikallaan. Olin nimittäin aika pihalla ensikäynnin jälkeen. Siitä lisää myöhemmin, koska nyt ei aivot toimi. Lähden perjantaiaamuna kymmeneksi päiväksi lomalle ja yritän vimmaisesti saattaa sata asiaa loppuun ennen sitä.)

Tämän näytteen antamista edeltävänä iltana ei saanut harrastaa yhdyntää eikä kosketella rintoja. En kyllä tässä vaiheessa parisuhdetta muutenkaan tunne pakottavaa tarvetta kumpaankaan aktiviteettiin just kierron päivinä 2–5. (Mahdollisille mieslukijoille tiedoksi, että kierron lasketaan alkavan siitä päivästä, kun kuukautiset alkaa.)

Tästä näytteestä mitatataan FSH eli follikkelia stimuloiva hormoni. Siitä kai jotenkin käy ilmi, ovuloinko. Samalla olisi ilmeisesti myös mitattu jotain muitakin hormoneja, jos niitä ei olis mitattu jo terveyskeskuksessa. En tiedä, miksei tätäkin mitattu siellä julkisella. Mystistä.

En myöskään osaa sanoa, miksi olen ollut niin laiska, etten ole soittanut Macholandiaan ja pyytänyt sieltä vuosi sitten tehtyjen verikokeiden tuloksia. Silloin verta otettiin kuusi putkiloa. Luulisi, että kuudesta putkilosta saa mitattua kaiken mahdollisen ja mahdottoman.

No, nyt otettiin FSH:n lisäksi S-HBs-Ag, S-HBcAb, S-HCV-Ab ja S-HIV-AgAb (tai niin paperissa ainakin lukee). Ensimmäiset kolme on kait hepatiittiasioita ja viimeisin hiv.

En ole varma, onko multa koskaan tutkittu hepatiittia. Tuntuu, että Afrikassa kävin hiv-testeissä alinomaa. Joskus myös melko absurdeissa olosuhteissa – vai miltä kuulostaa työpaikan yhteinen retki hiv-pikatestiin maassa, jossa useammalla kuin joka kymmenennellä on hiv?  Siellä me istuttiin rivissä testausklinikan odotushuoneessa. Jokainen kävi vuorollaan terkkarin huoneessa kuulemassa tulokset ja tuli ulos voitonmerkkiä näyttäen.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.