Rajut vaihtelut EU-maiden imetyksessä

Tiedätkö miten paljon imettäminen vaihtelee EUssa?

Yllätyin itse erojen suuruudesta: Belgiassa melkein puolet äideistä eivät anna lainkaan lapselle pelkästään rintamaitoa. Joko lasta ei imetetä, tai korviketta annetaan alusta lähtien maidon lisäksi. Virossa näin toimii vain joka kymmenes äiti. Maailman terveysjärjestö WHO, kuten tiedämme, suosittelee  täysimetystä kunnes lapsi täyttää kuusi kuukautta.

Pelkällä rintamaidolla elää 46-kuukautisista ruotsalaisista vauvoista 65 %.  Sama pätee noin puoleen virolaisista, unkarilaisista, italialaisista ja espanjalaisista vauvoista. Saksassa vain 37 % ja Belgiassa 20 % kuuluvat tähän luokkaan.

Vertailun tarkoitus oli katsoa miten imetys vaikuttaa lapsen ylipainoon. Tutkimuksessa löydettiin selvää näyttöä siitä, että juuri nuo 4-6 kuukautta vähentävät ylipainoa 2-9 vuotiailla.

Tulokset korostavat samalla, miten tärkeitä pitkät vanhempainvapaat ovat imettämiselle.  Kärkisijoilla olevassa Unkarissa, Virossa ja Ruotsissa on Euroopan pisimmät perhevapaat.

Entä Suomi? Maamme loisti poissaolollaan tuostakin vertailevasta eurooppalaista tutkimuksesta. Muistaakseni emme ole aivan Ruotsin tasolla.

Lähde: Infant feeding practices and prevalence of obesity in eight European countries – the IDEFICS study  

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.