Tästäkin voi päästä eteenpäin

EteenpäinKuvittele, että kehoosi kajottaisiin vasten tahtoasi. Kuvittele, kuinka se nujerrettaisiin sellaisiin seksuaalisiin tekoihin, joihin et olisi valmis. Tai kuvittele, miten kuva alastomasta vartalostasi leviäisi netissä kaikkien nähtäväksi. Kuvittele, miten kehoasi, mieltäsi ja seksuaalisuuttasi käytettäisiin vain välineenä toisen mielihyvän toteutumiseksi. Kuvittele, ettet ehkä uskaltaisi puhua tästä kaikesta kenellekään. Ehkä suusi sulkeutuisi, ja häpeä sekä syyllisyys kuiskuttelisivat tiiviisti korviisi. Kuvittele, että haluaisit ehkä kuolla tai ainakin salata tämän lopun elämääsi.

Kuulostaa aivan kohtuuttomalta, eikö? Väärältä, epäoikeudenmukaiselta, kestämättömältä. Juuri siksi on puhuttava siitäkin, että seksuaalisen hyväksikäytön ja väkivallan kokemuksista voi toipua. Seksuaalisuutta voi haavoittaa, kohdella kaltoin ja vahingoittaa väkivallan sekä hyväksikäytön keinoin. Sitä voidaan myös elvyttää, hoivata, vaalia ja auttaa toipumaan.

Seksuaalisesta väkivallasta on puhuttu viime vuonna yhä avoimemmin. Silti moni jää edelleen kipeiden kokemustensa kanssa yksin, vailla riittävää läheisten tai ammattilaisten apua sekä seksuaalirikoksen kohteelle kuuluvia oikeuksia. Ehkä olet kokenut jotain yllä kuvatusta. Niin on varsin moni suomalainen.

Aina on toivoa. Tuskallisistakin väkivallan kokemuksista voi päästä eteenpäin, toipua ja selvitä. Vaikeat hetket eivät muutu hyviksi muistoiksi, mutta niiden valta nykyhetkeen vähenee ja pahoinvointia ruokkiva ote hellittää hiljalleen.

Juuri näitä toipumisen ja selviämisen keinoja haluamme nyt ymmärtää enemmän. Kerään seksuaalista kaltoinkohtelua, hyväksikäyttöä ja väkivaltaa kokeneilta kyselyn kautta tietoa siitä, mitkä tekijät, asiat ja kohtaamiset ovat toipumista auttaneet. Miten toivo paremmasta on virinnyt uudelleen? Mitä lähellä olevat ihmiset ja ammattilaiset voivat tehdä edesauttaakseen toipujaa? Miten ojentaa käsi avuksi?

2banneriJokainen vastaus on arvokas. Kyselyä jakamalla ja vastaamalla tuet auttamistyötämme seksuaalista väkivaltaa kokeneiden parissa sekä ammattilaisten kouluttamisessa.

Lisätietoja kyselystä antaa Väestöliiton nuorten seksuaaliterveyden osaamiskeskuksen erityisasiantuntija Maaret Kallio. etunimi.sukunimi@vaestoliitto.fi

Kuva: Maaret Kallio

2 kommenttia artikkeliin ”Tästäkin voi päästä eteenpäin

  1. Hei, mulla tuli mieleeni ajatus, että voisiko tänne julkaista selviytymistarinoitakin, niin että selviytyjät itse kirjoittaisi? Olisin itse valmis kirjoittamaan nimimerkillä omani.

    Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.