Hiv- ja hepatiitti-positiivisen henkilön hedelmöityshoidot Suomessa

Veren välityksellä ja sukupuoliteitse tarttuvien infektiotautien, kuten hi-virus tai B- ja C-hepatiitti, hoidot ovat kehittyneet viime vuosina huomattavasti. Useimmat hiv-tartunnan saaneista voivat nykylääkityksen turvin elää normaalin elämän. Näin myös perheen perustaminen ja toive omista lapsista on monille ajankohtainen. Hiv-positiivinen henkilö tarvitsee avukseen hedelmöityshoitoa puolison tartunnan estämiseksi, hepatiitti potilaat tarvitsevat hoitoja lapsettomuuden vuoksi.

Helsingin Sanomissa 24.2. julkaistusta artikkelista ”Oikeusasiamies puolustaa hiv-positiivisten hedelmöityshoitoja” sai käsityksen, että hedelmöityshoidot eivät olisi Suomessa mahdollisia, koska tarkoitukseen sopivia laboratorioita ei ole. So­siaa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riö (STM) ei suo­sit­te­le he­del­möi­tys­hoi­to­ja po­ti­lail­le, joil­la on tar­tun­ta­vaa­ral­li­nen tau­ti, esimerkik­si hiv tai he­pa­tiit­ti, joten julkinen terveydenhuolto ei ole tarjonnut hedelmöityshoitoja kuin yksittäisissä tapauksissa. Näille potilaille on tarjolla hoitoja valtaosassa länsimaita. Artikkelin mukaan johtavan infektiolääkärin mielestä näin pitäisi olla Suomessakin.

Väestöliiton Helsingin lapsettomuusklinikalla on hoidettu hyvässä hoitotasapainossa olevia hiv-positiivisia henkilöitä jo useita vuosia. Tilanteessa, jossa nainen on hiv-positiivinen ja mies negatiivinen, ja raskaus ei ala koti-inseminaation avulla, on hedelmöityshoito mahdollista inseminaation avulla.

Jos mies on hiv-positiivinen, sperman käsittely perustutkimusta tai hoitoa varten ei ole meillä toistaiseksi mahdollista, joten sperman käsittely ja virustestaus tehdään ulkomailla sopimusklinikassa meillä myöhemmin tehtävää koeputkihedelmöitystä varten. Yli puolet tällä tavoin hoidetuista pareista on saanut hoidon avulla lapsen.

Veren välityksellä tarttuvien, kroonisia maksasairauksia aiheuttavien B- ja C-hepatiitti-infektioiden kantajuus ei sinänsä ole este lapsettomuushoidoille jos niitä tarvitaan. Oleellista  on, että tartuntavaarallisten tautien kantajien sukusolujen turvallinen käsittely vaatii erityisjärjestelyjä, kuten tarkoituksenmukaiset tilat, sekä omat erilliset laitteet.

Ennen lapsettomuushoitojen aloittamista varmistamme aina, että itse tauti on hoidettu asianmukaisesti.  Hoidettavan henkilön terveydentilan tulee olla  hyvä ja muiden hedelmöityshoidon edellytysten tulee luonnollisesti täyttyä.


Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.