Jos parisuhde satuttaa, jätätkö vai jäätkö?

Ihminen on sosiaalinen olento. Hän kaipaa käpertyä toisen lämpöön. Hän kaipaa istua nuotion ääreen toisten kanssa. Mutta kaikki yhteisöt eivät tee ihmiselle hyvää. Parisuhdekin on pieni yhteisö, mutta huono parisuhde voi aiheuttaa suunnattomasti pahoinvointia.

Liian tiivis parisuhde, esimerkiksi mustasukkaisuuden tai väkivallan vuoksi eristäytyvä parisuhde, haittaa ja rajaa yksilön elämää. Pohditaan paljon sitä, miksi nainen tai mies ei lähde tuhoisasta suhteesta. Niin, miksi?

Varmaan mikään ihmissuhde ei ole yksinomaan “paha” tai “hyvä”. Tässä se vaikeus onkin: kun on niitä hyviäkin hetkiä, ja “jokaisessa on jotain hyvää”. Huonosti voivan ihmisen pinna venyy. Lähteminen tulee aina vain vaikeammaksi.

Parisuhde määrittää hyvin paljon sitä, millaiseksi itsemme koemme. Huonot kokemukset parisuhteissa vahvistavat pelkoa, että “minusta ei ole tämän parempiin ihmissuhteisiin”, tai “ei minusta kukaan muu välittäisi kuitenkaan”. Jos itsetunto on heikko, se heikkenee entisestään huonossa parisuhteessa.

Heikkoitsetuntoinen voi kokea toisen kuvitellun vahvuuden osaksi omaa itseään. Jos hän menettäisi toisen, hän menettäisi samalla myös itsensä. Tässä piilee selitys sille, miksi ei ole helppoa lähteä suhteesta, joka murskaa itsetunnon. Pelkona voi olla totaalinen minän hajoaminen. Psykoterapiassa näen ihmisten saavan kiinni itsestään, minästään, itsetunnostaan. Asiakas tekee työn itse, terapeutti vain kannattelee ja tukee askeleita kohti parempaa itsetuntoa. Se vie aikaa, mutta ne askeleet kannattaa ottaa. Lopussa seuraa palkinto: terveet ihmissuhteet ja hyvä yhteys maailmaan ja ihmisiin.

”Hyvät ihmissuhteet toimivat suojaverkkoina. Ne ottavat kiinni, jos putoaa ylhäältä, ja ne toimivat ponnahduspohjana matkalla menestykseen”, sanoo Väestöliiton psykologi Keijo Markova.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.