”Katsekontakti, hymyily on suotavaa”

Mitä haluaisit sanoa lääkärille? Tällä kysymyksellä avasin tyttöjen keskuudessa supersuositun Demi.fi:n keskustelupalstalle uuden aiheen. Halusin kerätä nuorilta tytöiltä kommentteja lääkäreihin ja lääkärikäynteihin liittyen, jotta voisin välittää heidän ajatuksiaan luennoissani lääkäriopiskelijoille.

Parissa päivässä ketjuun kertyi 150 vastausta. Nuorilla oli paljon sanottavaa. Monet kertoivat ikävistä kokemuksistaan vastaanotolla, jossa heitä kohdeltiin epäasiallisesti ja heidän huoltaan ylenkatsottiin.

”No ensinnäkin katsekontakti on tärkeää.”

”Mun mielestä tärkeintä olisi, että nuortakin kohdeltaisiin järkevänä ja ajattelevana yksilönä, eikä siis sillä asenteella, että potilas on vasta typerä ja tietämätön teini.”

”Lääkärin pitää ottaa nuoren ongelmat tosissaan!!!”

”Olis kauheen kiva, jos lääkärit ottais asiat vakavasti”

”Lääkärit voisi mielestäni olla vähättelemättä potilaiden kipuja”

”Monta kertaa kun oon mennyt lääkäriin ni oon kohdannut vähättelyä ja musta tuntuu et se kohdistuu just nuoriin”.

Olin yllättynyt siitä, miten iso joukko nuorten kommenteista liittyi lääkärin käytökseen vastaanotolla. Huonoa käytöstä nuoret saavat osakseen muulloinkin – kiilaamista kauppajonossa, tuuppimista, mulkoilua ja jopa ulkonäön kommentointia ventovieraan taholta.

Me aikuiset taidamme olla aikamoisia kaksinaismoralisteja! Lapsen ja nuoren käytöstä koulimme jatkuvasti – ”aivasta hihaan, kättele isotätiä sukujuhlissa ja muistakin katsoa silmiin, älä puhu ruoka suussa, älä keskeytä, älä mutise, ole reipas”. Silti me aikuiset itse käyttäydymme epäkohteliaasti nuorta kohtaan, jopa palveluammateissa.

Töykeys ja ylenkatsonta eivät tuo nuorta uudestaan vastaanotolle. Huolen väheksyntä ei lisää nuoren oman kehon tuntemusta tai halua huolehtia terveydestä. On pienestä kiinni, että nuori kokee tulleensa autetuksi ja ymmärretyksi. Niin kuin yksi harvoista positiivisen kokemuksen jakaneista Demi-keskustelijoista asian ilmaisi:

”Oma lääkärini sanoi aluksi ”Hei!” Minä olen N.N.” ja kehotti istumaan, tuli tosi reipas ote verrattuna niin flegmaattisiin ”joo, terve, istu”-lääkäreihin. Tämä lääkäri myös kuunteli, kyseli täydentäviä […]. Tuli sellainen olo, että häntä oikeasti kiinnostaa, että paranen. 🙂 Sain myös hyvät viikonlopuntoivotukset iloisesti hymyilevältä lääkäriltä, voi että jäi hyvä mieli.”

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.