Maailma muuttuu vai muuttuuko?

Ponyt
Lapseni lempileluihin kuuluvat My little ponyt, aivan kuten äitinsäkin joskus kauan aikaa sitten. Maailma siis jatkaa samoilla radoilla vuosikymmenten kuluessa – vai jatkaako?

Aikamme kuvista, mainoksista ja visuaalisista viesteistä saamme jatkuvasti vihjeitä siitä, mikä tänä päivänä on tavoiteltavaa, normaalia ja ihailtavaa. Näillä vihjeillä ja ihanteilla on erityinen vaikutuksensa kussakin ajassa kasvaviin lapsiin ja nuoriin. Kelpaanko näin, olenko riittävä?

2010-luvun pony on 1980-luvun kollegaansa terhakkaampi, hoikempi, sirompi ja kaikkinensa pystympi. Mitä sen voi tulkita kertovan tästä ajasta?

Lähipiirin rakkaudella on merkittävä vaikutus paineiden sietokykyyn. Hyväksyntä ja hoivan laatu vaikuttavat tutkitusti lapsen ja nuoren itseluottamukseen ja itsetuntoon. Hyväksynnällä kyllästetyn lapsella on enemmän voimaa kasvaa omanlaisekseen ainutlaatuisuudeksi ja sietää paremmin ulkoisia paineita.

Vastapainona ihannekuville toimii vierailu yleisessä uimahallissa. Realiteettiterapiaa: yhtä ja toista riippuvaa, roikkuvaa, pehmeää, laihaa, lyhyttä ja litteää. Monenlaista samaistumismallia. Monia tapoja olla kaunis ja komea.

Ulkonäöllä on väliä. On tärkeää saada näyttää siltä, mitä kokee sisällään olevansa – ja saada etsiä sitä rauhassa.  On olennaista saada lupa olla oman itsensä peilikuva, ajasta riippumatta.

Vaikka visuaaliset raamit muuttuvat aikojen mukana, yksi asia pysyy muuttumattomana. Jokainen meistä kaipaa läpi elämänsä toistuvaa hyväksyntää ympäriltään. Syvää tunnetta omasta riittävyydestä.

Kuva: Maaret Kallio

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.