Lyhennetyn työajan ilosanoma

Kohtuullisuus oli jo antiikin hyve. Kohtuullisuus koskee nykyäänkin monia asioita, vaikka sana ei ole muodikas. Yhteiskunta ja talous pyörivät kiihtyvällä nopeudella. Pohjoismaisessa seminaarissa muutama vuosi sitten asiantuntija totesi: lataamme päiviin sisältöä ja tekemistä ikään kuin vuorokaudessa olisi 30 tuntia ja viikossa 10 päivää.

Työajan lyhentämisellä on sekä käsitteenä että ajatuksena ristiriitainen kaiku: lyhennyksen ei ole aina koettu onnistuneen, koska työtehtävät ovat pysyneet samoina. Ainoat muuttuneet asiat ovat ehkä palkka, joka on pienentynyt, paineet jotka ovat kasvaneet, tai työyhteisö, joka on tullut kateelliseksi lyhennyksestä. Käytäväpuheissa supistaan ehkä ilkeästi perheasioiden vuoksi myönnetystä ylimääräisestä viikoittaisesta vapaapäivästä. Puhuttaisiinko siis mieluummin työajan ja -määrän kohtuullistamisesta?

Ajatuksesta toteutukseen

Hyvä ajatus kohtuullisesta työajasta jää monilla ideatasolle myös siksi, että haluttaisiin kyllä lyhentää työaikaansa mutta ei palkkaa. Käteen jäävä kuukausittainen palkkasumma on monelle pienipalkkaiselle ratkaiseva este lyhennyksen toteuttamiselle. Tai sitten osa-aikaista työtä ei ole tarjolla eikä sitä myöskään haluta työpaikalla kehittää.

Työpaikoilla on varmistettava, että toivottu työajan lyhennys tai osa-aikaisuus todella tarkoittaa kohtuullista työmäärää suhteessa käytettävissä olevaan aikaan. Jos työtehtäviä ei osata järkevästi arvioida, suunnitella tai jakaa, tai ei osata luopua jostain alustavasta suunnitelmasta tai projektista, jää työajan lyhennys tai osa-aikaisuus helposti vain maininnaksi paperille. Esimiehillä on tämän järjestelyn onnistuneessa toteuttamisessa tärkeä rooli.

Järki käteen korvauksissa

Työelämää koskevissa poliittisissa päätöksissä on toivon mukaan myös järki mukana: jos työssäkäyvä lyhentää työaikaansa muutamaksi vuodeksi lapsen tai muun lähiomaisen hoivan vuoksi, on kansantaloudellisesti järkevää tukea häntä taloudellisesti. Hyöty näkyy paitsi välittömästi, myös pitkällä aikavälillä.

Moni lisäksi luulee, ettei voi ottaa työpaikallaan puheeksi työajan lyhentämistä, koska ei itse kuulu Kela-korvauksen piiriin lapsen iän vuoksi. Tämä ei ole totta. Kyllä 4-, 5- tai 6-vuotiaankin vanhempi voi lyhentää työaikaansa. Yhteiskunta vain ei rahallisesti tue ratkaisua mitenkään. Soisi kyllä että tukisi. Asiaa on viestitetty poliittisille päättäjille jo pitkään.

Asiat ratkeavat yleensä parhaiten sopimalla ja neuvottelemalla. Epäonnistuessaan työajan lyhennys tai osa-aikatyö vain lisää työntekijällä kuormituksen tunnetta ja huonoa omaatuntoa tekemättömistä töistä. Tai se lisää työtovereiden kuormittumista, jos he puolestaan joutuvat venymään järjestelyn vuoksi.

Pettymystä syntyy väistämättä, jos arkeen ei tullutkaan sitä toivottua sujuvuutta, tai jopa rentoutta, jota toiveissa ja unelmissa oli. Hyvän kierre ja ilosanoma kohtuullisesta työajasta ruuhkavuosina tai muussa elämäntilanteessa ei silloin pääse leviämään eteenpäin.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.